Film Karavla zmagovalec v Setubalu

15. junij 2007
Na 23. mednarodnem filmskem festivalu Festroia v portugalskem mestu Setubal je glavno nagrado festivala, zlatega delfina za najboljši film, prejel koprodukcijski celovečerni film Karavla režiserja Rajka Grliæa.

Film je nastal v koprodukciji produkcijskih hiš iz Hrvaške, Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije in Velike Britanije. Slovenijo je zastopala produkcijska hiša Vertigo / Emotionfilm, koproducent filma pa je bil Danijel Hočevar. Film je sofinanciral Filmski sklad R Slovenije.

Režiser filma Rajko Grliæ je prejel tudi srebrnega delfina – nagrado za najboljšega režiserja. Da je film resnično najboljši med izbranimi, pa je potrdila tudi žirija filmskih kritikov FIPRESCI, ki je filmu prav tako podelila nagrado za najboljši film.

V tekmovalnem programu je bilo sicer prikazanih 15 celovečernih filmov.

Slovenski film je v Setubalu slavil tudi lansko leto, ko je film Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča prejel posebno nagrado žirije - Srebrnega delfina. Razen uradne nagrade je film prejel še posebno nagrado CICAE, ki jo podeljuje mednarodno združenje umetniških kinodvoran.