Slovenski kratki filmi na junijskih festivalih

05. junij 2007
Kratki film Rezina življenja režiserja Martina Turka, ki je bil na 9. festivalu slovenskega filma v Portorožu nagrajen za najboljši kratki film, je svojo mednarodno pot začel januarja 2007 na Festivalu Premiers Plans v francoskem Angersu, kjer tekmujejo prvenci vseh dolžin.

V mesecu juniju bodo Rezino življenja dvakrat predvajali v Španiji. Med 7. in 16. junijem bo film tekmoval med 51 kratkimi filmi iz vsega sveta na 35 filmskem festivalu v Huesci. Takoj zatem ga bodo predvajali na festivalu Cinema Jove, ki bo že dvaindvajseto leto potekal v Valenciji (16. - 23. junij). V konkurenci petdesetih filmov mladih režiserjev bo predvajan še en slovenski kratki film: Moj sin, seksualni manijak Gorana Vojnoviæa, za katerega je to prvi mednarodni filmski festival. Na obeh španskih festivalih prevladujejo kratki filmi iz Francije in Nemčije.

Oba slovenska kratka filma sta nastala v produkciji Arsmedia s finančno podporo Filmskega sklada R Slovenije.

Mednarodni filmski festival v Münchnu je za Berlinalom drugi največji nemški festival. Letos praznuje svojo 25. obletnico. Med 22. in 30. junijem bodo na festivalu prikazali tudi kratki animirani film Bizgeci-Krotilec Grege Mastnaka. Serija Bizgeci je nastala v produkciji Casablanca s finančno podporo Filmskega sklada R Slovenije.