Slovenski filmi in vzhajajoča zvezda na Berlinalu 2007

03. februar 2007
Berlinska filmska tržnica (European Film Market) se je lansko leto preselila v novo stavbo- Martin –Gropius- Bau

kjer se bo Filmski sklad R Slovenije in s tem tudi slovenski film drugič predstavil na skupnem prizorišču s Èehi, Slovaki, Madžari in Poljaki pod skupno znamko CEC –Central European Cinema.

Na sejemskih projekcijah bodo prikazani naslednji filmi: Estrelita, tretji film režiserja Metoda Pevca, Kratki stiki, drugi film režiserja Janeza Lapajneta in Mokuš, tretji film režiserja Andreja Mlakarja. Vsi filmi bodo s sejemskimi projekcijami iskali najboljše festivalske in prodajne možnosti.

Z letom 2005 je Slovenija postala 23. članica EFP (European Film Promotion), ki od leta 1997 skrbi za promocijo in uveljavitev evropskega filma. Èlan EFP je Filmski sklad RS, ki je letos za vzhajajočo zvezdo predlagal igralca Marka Mandiæa.

Od 10.-12. februarja se bo 25 obetavnih evropskih igralcev in igralk že desetič predstavilo v Berlinu. Letošnja slovenski “zvezdi” Marku Mandiæu se bo pridružila tudi prva slovenska „zvezda“ Aleksandra Balmazoviæ, saj bo EFP obeležila desetletnico tega dogodka, ki se ji bodo pridružile še igralci in igralke, ki so nastopili v minulih letih.

Od leta 2005 sta se v Berlinu predstavili igralki Aleksandra Balmazoviæ in Iva Krajnc, letos pa Marko Mandiæ kot prvi igralec.

Slovenski film je tudi letos prisoten na tržnici filmskih projektov (Coproduction Market), ki poteka od 11.-13. februarja. Na njem bo predstavljen slovenski projekt Circus Fantasticus režiserja Janeza Burgerja in produkcijske hiše Staragara, ki je bil izbran med več kot 200 prijavljenimi projekti in prišel v izbor 37 projektov.

Na srečanju v Berlinu bodo producenti izbranih projektov iskali partnerje za svoje projekte, organizatorji pa jim bodo omogočali čim več srečanj v te namene. Lansko leto je na berlinski tržnici projektov sodeloval slovenski projekt Inštalacija ljubezni režiserke Maje Weiss, ki je trenutno v postprodukciji, še leto pred tem pa projekt Don’t cry for me Europe Andreja Košaka.