Karavla režiserja Rajka Grliæa nagrajen v Trstu

25. januar 2007
Koprodukcijski film Karavla, pri katerem so sodelovale vse bivše republike nekdanje Jugoslavije, je na mednarodnem filmskem festivalu v Trstu, ki je potekal med 18. in 25. januarjem, prejel nagrado občinstva.

Žirija festivala je nagrado za najboljši dolgometražni film namenila celovečercu Der freie Wille režiserja Matthiasa Glasnerja. Z nagrado za najboljši kratkometražni izdelek je odšel domov Romun Radu Jude, ki je prepričal s filmom Lampa cu caciula, med dokumentarci pa je slavil švedski film Bortgloemda Agnieszke Lukasiak.

Slovenski dokumentarni film je zastopala režiserka Petra Seliškar s filmom Babice, v tekmovalnem programu kratkih filmov pa je sodelovala Ohcet Petra Pašiæa.

Karavlo so posneli v Makedoniji, kjer je doživela tudi svetovno premiero. Uspehe je film dosegel predvsem na Hrvaškem, kjer je na začetku redne distribucije prinesel rekorde gledanosti, z odprtimi rokami pa ga je sprejelo tudi občinstvo v Srbiji in Èrni gori ter v Bosni in Hercegovini. Tudi v Sloveniji je film imel zelo dober obisk, saj si ga je ogledalo 12 345 obiskovalcev.