Začetek snemanja celovečernega filma Vinka Möderndorferja

21. januar 2007
V petek, 18. januarja, je v Ljubljani padla prva klapa drugega celovečernega filma režiserja in scenarista Vinka Möderndorferja »Pokrajina št. 2«

Scenarij za film je nastal po istoimenskem romanu omenjenega avtorja. Do konca februarja bo filmska ekipa v Ljubljani in okolici ter v Pivki in Škocjanu snemala triler / dramo, v kateri vlomilca Sergej in Polde pri kraji slike »Pokrajina št. 2« po naključju ukradeta tudi skrivnostni dokument, kar sproži nepričakovan zaplet. Film bo posnet v produkciji zavoda Forum Ljubljana in v koprodukciji s TV Slovenija in VPK. Realizacijo filma sofinancira Filmski sklad Republike Slovenije.

»Scenarij je nastal iz spoznanja, da vsaka nerazčiščena preteklost, bodisi osebna ali nacionalna, pušča sledove in se neprestano vrača. Njeno vračanje vedno obremenjuje tiste rodove, ki z njo nimajo ničesar,« je o filmu povedal režiser in scenarist Vinko Möderndorfer.
Glavno vlogo Sergeja bo upodobil Marko Mandiæ, ki je uvrščen tudi v program »vzhajajočih zvezd« (Shooting Stars) letošnjega berlinskega filmskega festivala. V drugih vlogah bodo nastopili Slobodan Èustiæ iz Srbije, Janez Hočevar Rifle, Barbara Cerar, Maja Martina Merljak, Janez Škof st., Štefka Drolc, Jaka Lah, Alenka Cilenšek, Peter Musevski, Slavko Cerjak in drugi.

Za snemanje svojega drugega celovečernega filma je režiser izbral preizkušeno filmsko ekipo z močno mednarodno udeležbo, velik del avtorske ekipe pa poznamo tudi že iz režiserjevega prvenca Predmestje. Direktor fotografije je Dušan Joksimoviæ, producentka filma Eva Rohrman, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc, oblikovalec zvoka Julij Zornik, snemalec zvoka Peter Žerovnik, dramaturg Blaž Lukan, montažer Andrija Zafranoviæ in direktor filma Matija Kozamernik.