Slovenski filmi v Milanu

22. november 2006
V petek, 24. novembra, bo v Milanu otvoritev zadnje retrospektive slovenskega filma v letu 2006.

Po predstavitvah v Bradfordu, Katovicah, Budimpešti, Sieni in Helsinkiju bo to šesta predstavitev slovenskih filmov, ki jo je Filmski sklad organiziral v letu 2006.

Filmi bodo prikazani v kinu Gnomo, ki je v milanski metropoli referečna kinodvorana za predstavitve nacionalnih kinematografij in del italijanske artkino mreže. Organizator je predstavitev poimenoval Slovenija ekspres, pod tem naslovom pa bodo prikazani naslednji filmi: Ekspres, ekspres (1997) Igorja Šterka, Kruh in mleko (2001) Jana Cvitkoviča, Slepa pega (2002) Hane W.Slak, Šelestenje (2002) Janeza Lapajneta. Ob filmih iz zadnjega desetletja bodo predvajali tudi najboljši slovenski film vseh časov - Ples v dežju (1961) Boštjana Hladnika.

Organizatorji iz Milana so si zagotovili tudi italijansko predpremiero filma Odgrobadogroba, ki bo na začetku leta 2007 začel svojo redno pot po italijanskih kinodvoranah v verziji z italijansko sinhronizacijo. Obiskovalci milanske predpremiere bodo na otvoritvi gledali originalno verzijo filma z italijanskimi podnapisi. Projekcije se bo udeležil režiser Jan Cvitkovič. Tudi ostali filmi bodo predvajani z italijanskimi podnapisi.

Pobudnika dogodka sta bila Kinoatelje iz Gorice in Konzulat R Slovenije v Trstu, ki je pokrovitelj retrospektive.