Produkcijska hiša Staragara uspešna v tujini

22. november 2006
Na pravkar končani delavnici za razvoj scenarijev Balkan Fund, ki poteka v sklopu mednarodnega filmskega festivala v Solunu, je projekt Circus Fantasticus scenarista in režiserja Janeza Burgerja prejel posebno omembo žirije.

Žirijo so sestavljali nemški producent Roman Paul, francoski producent Èedomir Kolar, direktor britanskega New Cinema Fund Lenny Crooks, urednik novih projektov pri angleški televiziji Channel 4 Peter Carlton ter direktorica Balkan Funda Chirstina Callas. Na delavnici je sodelovalo 12 projektov iz Slovenije, BiH, Srbije, Grčije, Romunije, Bolgarije in Turčije.

Žirija je na zaključni slovesnosti poudarila, da jih je navdušila predstavitev projekta, ki sta jo izvedla scenarist in režiser Janez Burger ter producent Jožko Rutar. V predstavitvi je zapisala, da gre za magičen, visoko ambiciozen projekt, ki pa je v času od prijave do delavnice že prešel fazo razvoja scenarija in je pripravljen za realizacijo. Produkcijska hiša Staragara je za razvoj omenjenega projekta prejela tudi sredstva evropskega sklada Media+ in Filmskega sklada republike Slovenije.

Trenutno je projekt v presoji za realizacijo v letu 2007 pri Filmskem skladu republike Slovenije. Namero za sodelovanje pri projektu pa sta izkazali tudi produkcijski hiši Isabella films iz Amsterdama, ki je med drugim koproducirala tudi filme Larsa von Trierja in Aleksandra Sokurova ter najbolj priznana poljska produkcijska hiša Opus film iz Lodza.

Zbiranje nagrad pa nadaljuje tudi celovečerni film Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča, ki je na festivalu Noordelijk prejel nagrado za najboljši film po mnenju študentske žirije. Gre za že 23. nagrado omenjenemu filmu, ki bo v naslednjih dneh predstavljen na festivalih v Osaki na Japonskem in Goi v Indiji.

Odgrobadogroba je tudi slovenski kandidat za pridobitev nominacije za tujejezičnega oskarja.