Retrospektiva slovenskega filma na Finskem

16. november 2006
Letos se je slovenski film v tujini že predstavil na štirih retrospektivah; po Bradfordu, Katowicah, Budimpešti, Sieni pa prihaja tudi na platna finskih kinodvoran.

Retrospektiva se bo začela 20. novembra v mestu Jyväskylä, otvoritveni film pa bo Kruh in mleko, ki ga bo predstavil režiser Jan Cvitkovič.

Predstavitev 14 celovečernih in kratkih filmov iz zadnjih šestih let bo potekala vse do druge polovice decembra v šestih kinodvoranah večjih finskih mestih kot so Tampere, Oulu, Lahti in Turku in seveda tudi v Helsinkih. Retrospektiva sledi lanskoletni pobudi, ko je retrospektiva filmov in tudi širša predstavitev slovenske kulture potekala v Londonu, v času ko je bila Velika Britanija predsedujoča država v Evropski uniji.

Finski organizator je Pirkanmaa Filmski center iz Tampere, eden izmed finskih prikazovalcev, ki so združeni v art kino mrežo. Ukvarjajo pa se tudi z distribucijo in izobraževalno dejavnostjo, ter organizirajo enega izmed najbolj pomembnih festivalov kratkega filma.

Program celovečernih filmov: Kruh in mleko, režija Jan Cvitkovič, Uglaševanje, režija Igor Šterk, Rezervni deli, režija Damjan Kozole, Ruševine, režija Janez Burger, Pod njenim oknom, režija Metod Pevec, Kajmak in mamelada, režija Branko Djurič, Predmestje, režija Vinko Möderndorfer.

Program kratkih filmov, ki bodo predstavljeni pred celovečernimi filmi: Srce je kos mesa, režija Jan Cvtikovič, (A)torzija, režija Stefan Arsenijevič, Child in time, režija Maja Wiess, Bizgeci: Èešnje, režija Grega Mastnak, Bizgeci: Na jug, Perkmandelc, režija Dušan Kastelic, My first Cut, režija Zdravko Barišič.

Retrospektivo organizira Filmski sklad R Slovenije na pobudo Finskega veleposlaništva v Ljubljani in s sodelovanjem slovenskega veleposlaništva v Helsinkih.