Delo osvobaja osvojil zlato palmo v Valenciji

27. oktober 2006
Žirija 17. festivala mediteranskega filma v Valenciji, v kateri je sedel tudi eden najbolj priznanih španskih režiserjev - Jaime de Armiñán, je odločila, da najvišjo priznanje festivala t.im. Palmera de Oro, podeli slovenskemu filmu Delo osvobaja, v režiji Damjana Kozoleta.

Film je predtem že prejel pomembno mednarodno nagrado za najboljšega igralca (osvojil jo je Peter Musevski) na lanskoletnem festivalu v Sarajevu. Ob zlati palmi bo režiser prejel še denarno nagrado v višini 40.000 Eur. Ob glavni nagradi pa je strokovna žirija Kozoletu podelila še nagrado za najboljšo režijo.

Srebrno palmo in 25.000 Eur je prejel film tunizijski film Fleur d’oubli, bronasto palmo in 10.000 Eur pa albanski film Magic Eye.

Festival v Valenciji je srečen kraj za slovenski film, saj je leta 2001 zlato palmo prejel tudi Sašo Podgoršek za film Sladke sanje.

Letošnja jesen je polna nagrad za slovenske filme, saj si je film Odgrobadogroba v mesecu oktobru prislužil še 5 nagrad: tri nagrade na festivalu v madžarskem Pecsu (najboljša moška vloga za Gregorja Bakoviča, najboljša fotografija za Simona Tanška, film pa je prejel tudi nagrado za najboljši film po izboru občinstva. Potem je film potoval na festival v poljski Torun, kjer je prejel posebno nagrado žirije.

Poleg tega pa je film prejel tudi nagrado Zygmund Kalužynski, ki jo namenijo režiserju filma, za izbrani, izjemni prispevek k filmski umetnosti, bodisi z vidika scene, glasbenega ali vizualnega motiva. Žirija se je odločila za sceno pogreb v avtomobilu v filmu Jana Cvitkoviča Odgrobadogroba.

Omenjeni nagradi sta že 20. in 21. nagrada za film Odgrobadogroba.