Slovenski kratki film med 14 finalisti

22. oktober 2006
Evropska filmska akademija (EFA) je objavila naslove 14 filmov, ki se bodo letos potegovali za nagrado v kategoriji kratkega filma. V ožjem izboru je tudi film študenta filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani Marka Šantiča z naslovom "Sretan put Nedime",

ki je nagrado EFA/United International Picture (UIP) prejel na Sarajevskem filmskem festivalu, kjer je zmagal v tekmovalni sekciji kratkih filmov.

Kratki igrani film "Sretan put Nedime", ki sodi v produkcijo študentov AGRFT 2004/05, govori o Amirju, ki želi izpolniti zadnjo željo starejšemu bratu Nedimu, ta je v zadnjem stadiju raka. Nedim ne želi umreti v Nemčiji, ampak doma, v Bosni. Ko brata prispeta na slovensko mejo, ju tam dočaka mlajši policist. Ker Nedim nima veljavnega vizuma za vstop v Slovenijo, brata ne smeta prestopiti meje. Amir ne želi razočarati brata, zato vztrajno pregovarja policista, temu pa je vse bolj jasno, da bi ju moral spustiti čez mejo.

V ožji izbor stvaritev, ki se bodo potegovale za naslov najboljšega kratkega filma EFA, so se avtomatično uvrstili filmi, ki so v minulem letu na 14 evropskih filmskih festivalih prejeli nagrado EFA in UIP.

Nominirani filmi bodo zdaj dostopni za vseh 1700 članov Evropske filmske akademije, ki bodo z glasovanjem izbrali nagrajenca, tega pa bodo, skupaj z ostalimi nagradami, razglasili na slovesni podelitvi evropskih "oskarjev" 2. decembra v Varšavi.