Slovenska preverba realnosti v Londonu

04. oktober 2006
Minilo je osemdeset let, odkar je John Grierson, za mnoge oče britanskega in angleškega dokumentarnega filma, v svoji kritiki Flahertyjevega filma Moana,

Dokumentarnost je označil kot »ustvarjalno obravnavanje realnosti«, kar organizatorji in selektorji londonskega dogodka »Reality Check«, v svoji brošuri še vedno smatrajo »kot najboljši opis tega žanra«.

Kuratorja Renata Clark iz Èeškega kulturnega centra v Londonu in Fritz Urschitz iz  Avstrijskega centra sta k temu dogodku povabila pomembne dokumentariste iz Poljske, Èeške, Slovaške, Avstrije in Slovenije, ki naj bi s svojim opusom pokazali na njihov avtorski razvoj v razumevanju dokumentarnosti, obenem pa bi dogodek omogočil primerjavo med različnimi avtorji.

»Preverba realnosti« bo potekala od 6. do 10.oktobra v kinu RiversideStudios. Predstavljeni bodo filmi avstrijskega režiserja Michaela Glawoggerja, češke režiserke Helene Trestikove, poljskega režiserja Stanislawa Muche, ki sedaj dela v Nemčiji, slovaškega režiserja Marka Skopa in slovenskega režiserja Filipa Robarja Dorina.

V nedeljo, 8.oktobra, bo Filip Robar Dorin predstavil dva svoja celovečerna filma: Ovne in mamute iz leta 1985 in Aven Chavora iz leta 2005. Èeprav je med obema filmoma razpadla tako bivša skupna država kot tudi ideologija te države, ostajajo odnosi do manjšin še vedno problematični. Ovni in mamuti so bili ob nastanku označeni kot »farsa o slovenski ksenofobiji in odnosu do emigrantov v Sloveniji«. Film je prejel Gran Prix na festivalu v Mannheimu.V Aven Chavori pa se je Dorin lotil aktualne in boleče problematike odnosa slovenske večine do romske skupnosti. Režiser bo oba filma tudi napovedal in se po obeh projekcijah predstavil občinstvu.

Predstavitev pomembnega slovenskega filmskega ustvarjalca in njegovo soočenje z drugimi poetikami iz srednje in vzhodne Evrope je lahko velika spodbuda za slovenske mlade režiserje, ki se še vedno premalo lotevajo preverbe naše realnosti.

Dogodek je omogočil Filmski sklad R Slovenije-js v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Londonu.