Teden slovenskega filma v Budimpešti

27. september 2006
V četrtek, 28. septembra, se v Budimpešti začenja teden slovenskega filma, ki se bo zaključil 1. oktobra. Organizator prireditve je Budapest film, ki je želel predstaviti slovensko filmsko produkcijo zadnjih dveh let.

Otvoritveni film bo Delo osvobaja Damjana Kozoleta, predstavili pa bodo še filme Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča, Norega se metek ogne Mitje Novljana, Ruševine Janeza Burgerja in koprodukcijski film Dobro urejeni mrtveci nedavno preminulega režiserja Benjamina Filipoviæa.

Zadnja večja predstavitev slovenskega filma je potekala aprila leta 2002, ko je madžarsko občinstvo lahko videlo filme Kruh in mleko, Sladke sanje, V leru, Zadnja večerja in Jebiga. Kraj dogajanja je v obeh primerih enak: kino Mûvész. Tako leta 2002 kot tudi letos pri dogodku sodelujeta Filmski sklad R Slovenije-js in slovensko veleposlaništvo v Budimpešti.

Film Odgrobadogroba se iz Budimpešte seli na 2. mednarodni filmski festival v Pécs, ki bo potekal med 2. in 6. oktobrom, potem pa bo film na ogledu v redni distribuciji.