Zaključilo se je snemanje filma Instalacija ljubezni

22. september 2006
V nedeljo, dne 17. 09. 2006, se je uspešno zaključilo snemanje celovečernega filma "Instalacija Ljubezni" režiserke in koscenaristke Maje Weiss.

Gre za drugi celovečerec Maje Weiss, ki nastaja s finančno podporo Filmskega sklada Republike Slovenije ter v koprodukciji RTV Slovenija, Iluzija (Ljubljana) in Taris Film (Nemčija). Glavna producentka filma je Ida Weiss s produkcijsko hišo Bela Film.

"Instalacija ljubezni" je komična drama o ljubezni in umetnosti. Umetnik Miloš s pomočjo umetniške instalacije sicer na krut način pomaga Mojci, da ponovno odkrije svojo ljubezen. Mojca tako najde razlog za živeti, Miloš pa v tej novi umetniški instalaciji svoje umetniško zadoščenje. Vse lepo in prav, dokler se ne izkaže, da je vse to samo zgodba v filmu, ki jo snema filmska ekipa in da so vsi samo igralci, ki igrajo to zgodbo.

"Instalacija ljubezni" je film v filmu, kjer glavne like filmske zgodbe spremlja in opazuje filmska ekipa. Tako kot Mojca postane instalacija Miloševega umetniškega projekta, tako vsi skupaj postanejo instalacija filma samega. Filmski igralci se spremenijo v ljudi resničnosti, klasična ljubezenska zgodba pa se spremeni v komični absurd, ki postavlja vprašanje kaj je iluzija in kaj resničnost.

Večji del filmske zgodbe je posnet v stari Ljubljani in vili v Podutiku. Nekaj filmskih sekvec pa je nastalo tudi na naši obali v Kopru in Izoli ter na romantičnem Krasu, večina v Ferrarjevem vrtu v Štanjelu, ki ga priznani scenograf Duško Milavec spremenil v umetniški raj, obrobljen z zlatimi okvirji pejsažev in tančic.

V vlogi Mojce se po dolgem času na filmska platna vrača večna lepotica Bernarda Oman, ki je zaznamovala številne slovenske filme (Ljubezen nam je vsem v pogubo, Do konca in naprej, Dediščina, nadaljevanka Trubar) in nadaljevanke enega največjih hrvaških režiserjev Antuna Vrdoljaka (Glembajevi, Dolga temna noč).

Vloga Miloša je zaupana vodilnemu slovenskemu igralcu Igorju Samoborju, prvaka ljubljanske Drame, na filmu pa ga med ostalimi vlogami, ne moremo pozabiti kot soseda v filmu "Kajmak in marmelada" ter italijanskega častnika v filmu "Ljubljana je ljubljena".

Tudi ostale vloge zasedajo znani in uveljavljeni igralci, med ostalimi Brane Završan (Vasko), Branko Jordan (Šenk), Polona Vetrih (novinarka), Ivanka Mežan (Miloševa soseda), Medea Novak (tajnica), medtem ko bodo za komičnost poskrbeli Desa Muck (režiserka), Andrej Rozman – Roza (scenarist), Žiga Saksida (Direktor fotografije), Vanja Plut (tajnica režije) in ostali.

Za kamero bo tudi tokrat Bojan Kastelic, stalni sodelavec Maje Weiss, ki je poleg vseh njenih filmov, posnel tudi eno od najbolj ambicioznih tv nadaljevank o Francetu Prešernu.

Filmsko scenografijo oblikuje Dušan Milavec, ki je s svojimi več kot 30 letnimi filmskimi izkušnjami scenografa pripomogel k Oscarju za film "Nikogaršnja zemlja".

Posneti film "Instalacija ljubezni" bo tekel v ritmu nemškega montažerja Petra Braatza, ki je zmontiral tudi "Varuha meje" in med drugimi sodeloval z Davidom Lynchem in Wimom Wendersom. Ritem filmskih podob pa bo spremljala posebej za film spisana glasba ameriškega glasbenika Chrisa Eckmana, znanega predvsem kot vodilno silo svetovno uveljavljene skupine The Walkabouts.