Izginuli nagrajen za najboljši scenarij

06. september 2006
Na 30. mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu je nemško-slovenski film Izginuli (Warchild) režiserja Christiana Wagnerja prejel nagrado za najboljši scenarij.

Scenarij za film je napisal Edvin Hinrichs Hadžimahoviæ, rojen v Bosni, študiral je v Osijeku, leta 1992 pa se je preselil v Nemčijo. Tam se je najprej preživljal z različnimi deli, pekel je pizze, bil reševalec v bazenu, filmski operater. V letih 1997-2002 je študiral scenaristiko na filmski akademiji v Baden-Württembergu. Njegovo zaključno diplomsko delo je bilo nagrajeno, kar nekaj nagrad pa so prejeli tudi filmi, pri katerih je sodeloval z režiserjema Ianom Diltheyem in Alainom Gspannerjem.

Film je v Montrealu imel svetovno premiero, nemška in slovenska distribucija filma se bo predvidoma začela jeseni. Predpremierna projekcija filma pa bo na 9. festivalu slovenskega filma v Portorožu, v soboto, 16. septembra.

Slovenska koproducenka filma je Dunja Klemenc iz Studia Maj, film je sofinanciral Filmski sklad R Slovenije, pri filmu pa so sodelovali še scenograf Duško Milavec, kreatorka maske Tina Šubic Dodočiæ in direktor filma Frenk Celarc.

Izginuli je drugi del načrtovane filmske trilogije, ki jo je Christian Wagner poimenoval kot “Balkan Blues Trilogy”.