Film Izginuli v tekmovalnem programu filmskega festivala v Montrealu

04. september 2006
Nemško-slovenski koprodukcijski celovečerni film “Warchild” (Izginuli) nemškega režiserja in glavnega producenta Christiana Wagnerja je bil sinoči prikazan v tekmovalnem programu 30. mednarodnega filmskega festivala v Montrealu.

Gre za prvo nemško-slovensko koprodukcijo, barve Slovenije pa pri filmu zastopa koproducentka filma Dunja Klemec in njena produkcijska hiša Studio Maj. Film so snemali v obdobju od 6. novembra 2004 v Bosni in Hercegovini ter ga nadaljevali v Sloveniji ter zaključili v Nemčiji. Pri snemanju filma je sodeloval Studio Viba film, Filmski sklad R Slovenije-js je film sofinanciral, film pa je pridobil tudi podporo evropskega filmskega sklada Eurimages.

Gre za zgodbo o Senadi, mladi materi, ki v času vojne v Bosni in Hercegovini izgubi vsako sled za svojo hčerko. Veliko let pozneje, v današnjem času, izve, da je njena hči živa in da živi kot posvojenka drugih staršev v Nemčiji. Senada začne iskati Aido, svojo hčerko, in tako ilegalno prispe v Nemčijo.

Glavni vlogi sta odigrala makedonska igralka Labina Mitevska (Welcome to Sarajevo – M. Winterbottom, I want you – M. Winterbottom, Before the rain – M. Mančevski) in bosanski igralec Senad Bašiæ (Pri stricu Idrizu in Gori vatra – Pjer Žalica, Welcome to Sarajevo – M. Winterbottom), poleg nemških igralcev v filmu Katrin Sass (Good bye, Lenin – W. Becker) Heinrich Schmieder (The Downfall – O. Hirschibiegel) pa so nastopili še Milena Zupančič, Lucija Šerbedžija, Zdenko Jelčiæ in drugi.

Mednarodna filmska ekipa je bila sestavljena iz filmskih delavcev iz Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Nemčije. Poleg koproducentke Dunje Klemenc so od domačih filmskih ustvarjalcev med drugim sodelovali še scenograf Duško Milavec (No Man's Land, Lilly's Story, Nel mio amore, Melita, Dobro urejeni mrtveci), ki je ustvarjal scenografije tudi za TV Slovenijo, TV Beograd, RAI, ABC i BBC; kreatorka maske Tina Šubic Dodočiæ (No Man's Land, Vladimir, Lepa sela lepo gore, Urnebesna tragedija); direktor filma pa je bil Frenk Celarc.

Film bo v Sloveniji premierno predstavljen na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, v soboto 16. septembra 2006 ob 19.15.