Slovenski filmi na Sarajevskem filmskem festivalu

18. avgust 2006
Na letošnjem 12. Sarajevskem filmskem festivalu (18.–26. avgust) bo v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov predstavljen dokumentarni film TV Slovenija Druga generacija scenarista in režiserja Amirja Muratoviæa, v tekmovanem programu kratkih filmov pa bodo predstavljeni kar trije slovenski kratki filmi.

Boli? scenarista in režiserja Marka Cafnika, Principessa scenarista in režiserja Blaža Kutina, ter kratki študentski film Sretan put Nedime režiserja Marka Šantiæa. Kratki filmi bodo na sporedu v nedeljo, 20. avgusta.

Èlan strokovne žirije, ki podeljuje nagrado za najboljši igrani film regionalnega programa, je tudi režiser Jan Cvitkovič. V Regionalnem Off programu bodo predstavili tudi njegov film Odgrobadogroba.

Dokumentarni film Druga generacija bi lahko povzeli s stavkom enega od akterjev: »Sem Sloven'c, pa nisem…« Gre za generacijo, ki se je v Sloveniji rodila staršem, ki so v Slovenijo prišli s trebuhom za kruhom z »juga«, od »tam dol«. Prišli so samo za kakšno leto, dve, ostali pa so tukaj v upanju, da se bodo nekega dne, ko se bodo upokojili, vrnili. Njihova želja po vrnitvi je močno zaznamovala tako njih kot njihove otroke. Otroci so tako zrasli v skorajda enklavah, kjer so se pogovarjali v svojem jeziku, gojili svojo kulturo, običaje, obeleževali svoje praznike – in imeli občutek, da pripadajo nekemu drugemu svetu. Deli Ljubljane, pa tudi nekaterih drugih slovenskih mest, so tako postali mali geti, v katerih skorajda ni bilo slišati slovenščine.

Otroci iz tako imenovane druge generacije so tako razpeti med dvema svetovoma: tistim kot iz škatlice, ki ima svoja neizprosna pravila in v katerem je vsak cekin težko zaslužiti, in tistim, ki se jim zdi prijaznejši, v katerem se zdi, da je življenje pitje kave in klepetanje s prijatelji, denar pa pride sam od sebe. V iskanju identitete nekateri tudi po navadah postanejo Slovenci, drugi pa ostanejo zvesti koreninam svojih staršev. Film bo na sporedu 23. avgusta.

Po projekciji filma Druga generacija bo na Sarajevskem filmskem festivalu tudi Slovenski sprejem, ki ga prirejata Filmski sklad Republike Slovenije in RTV Slovenija v počastitev vseh slovenskih filmov, ki bodo predstavljeni na festivalu. Več o festivalu lahko najdete na spletnem naslovu: http://www.sff.ba/2006.