Kratki film Ohcet tekmuje v Locarnu

03. avgust 2006
Na 59. mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu (2.-12. avgust) so letos v ospredju slovenski kratki filmi.

Tekmovalni program kratkega filma poteka v dveh delih: tekmovalni program švicarske kratke produkcije in tekmovalni program kratke produkcije, ki zajema države "vzhodno od Mediterana". Vzhod Mediterana se začenja s Slovenijo, potuje po Balkanu in konča v Severni Afriki.

Peter Pašiæ je pred tem posnel kratki film Zadnja želja (2003), oba filma pa sta nastala pri produkcijski hiši Arkadena in s sofinanciranjem Filmskega sklada R Slovenije-js.

Ohcet bo v Locarnu doživela svetovno premiero 5. avgusta, pri nas pa ga bomo videli na festivalu slovenskega filma v Portorožu (14.-17. september).

Ohcet je film, ki prikazuje izbruh človeških strasti na poroki v lovski koči.

Ob tekmovalnem programu se odvija tudi retrospektiva kratke produkcije iz držav "vzhodno od Mediterana". Med 36 kratkih filmov, ki so nastali v zadnjih desetih letih, so se v program uvrtstili kar trije slovenski kratki filmi: Hop, Skip & Jump, zmagovalec berlinske Panorame leta 2000, Atorzija, dobitnik zlatega medveda leta 2003 in Srce je kos mesa, ki se je leta 2004 uvrstil v tekmovalni del beneškega festivala.

Eden izmed članov žirije, ki ocenjuje kratke filme, je slovenski režiser Jan Cvitkovič. Festival je njegovo prisotnost počastil s posebno projekcijo filma Odgrobadogroba.

V tekmovalni program "režiserji sedanjosti" pa se je uvrstil latvijski film Kilnieks (Talec) režiserke Laile Pakalnine. Film je latvijsko-estonsko-slovenska koprodukcija. Slovenski del je v rokah producenta Igorja Pedička iz produkcijske hiše Casablanca.

Film pripoveduje zgodbo o ugrabljenem letalu, ki pristane na letališču v Rigi, desetletni deček pa postane prostovoljni talec. V vlogi ugrabitelja nastopa slovenski igralec Branko Završan.