V slovo Benjaminu Filipoviæu

24. julij 2006
20. julija 2006 je v starosti 44 let umrl bosanski režiser Benjamin Filipovič. Bil je diplomant praške FAMU, leta 1990 je posnel prvenec Praznik v Sarajevu, sodeloval je pri kultni televizijski seriji Top Lista Nadrealistov.

V letih 1992-1995 je delal na filmu Mizaldo-konec teatra, postavil niz gledaliških predstav in gostoval kot profesor na nemških filmskih šolah. Leta 1996 je bil eden od ustanoviteljev TV postaje OBN, kjer je delal kot urednik. V tem času je posnel tudi kratki film Super dobra ideja, ki je bil leta 1997 v Barceloni nagrajen z Grand Prix Europe za najboljši kratki film. Med leti 2002 - 2006 je bil predsednik Združenja filmskih delavcev BiH, od leta 1998 je poučeval na Akademiji dramskih umetnosti v Sarajevu in Tuzli. Pred kratkim je dobil tudi vabilo iz ZDA, kjer naj bi na nekaj filmskih šolah poučeval kot gostujoči profesor.

Leta 2005 je posnel svoj drugi celovečerni film Dobro urejeni mrtveci, slovensko-bosansko koprodukcijo, pri kateri je sodelovala močna slovenska avtorska ekipa: direktor fotografije Ven Jemeršič, scenograf Duško Milavec, oblikovalka maske Tina Šubic, montažer Stanko Kostanjevec, montažer zvoka Julij Zornik in producentka Dunja Klemenc.

Premiera filma je bila pred enim letom na filmskem festivalu v Sarajevu, film pa je obiskal tudi festivale v Varšavi, Chicagu, Kijevu in Kairu.