Spomladansko in poletno popotovanje slovenskih filmov

17. julij 2006
Slovenski filmi v spomladanskih in poletnih mesecih uspešno obiskujejo festivale po svetu in tako nadaljujeo svojo festivalsko pot..

Slovenski filmi v spomladanskih in poletnih mesecih uspešno obiskujejo festivale po svetu in tako nadaljujeo svojo festivalsko pot. Film Uglaševanje režiserja Igorja Šterka je ponovno odpotoval na azijsko celino in bil v marcu prikazan na mednarodnem festivalu v Mumbai-u, nato se je vrnil v Evropo k našim sosedom v Italijo, kjer je bil prikazan v tekmovalnem programu Lecce International Film Festivala, prav v mesecu juniju je bil prikazan in nagrajen na filmskem festivalu v Neaplju. Film bo v avgustu prikazan tudi na enem najpomembnejšem festivalu v Veliki Britaniji - na filmskem festivalu v Edinburgu.

V sklopu projekta EuroCine 25 so bili prikazani štirje slovenski filmi v štirih različnih evropskih mestih: v Bruslju so si ogledali film Predmestje, v Rimu film Delo osvobaja, v Parizu Uglaševanje in v Strassbourgu Ruševine.

Film Odgrobadogroba režiserja Jana Cvitkoviča je v tem letu obiskal že skoraj vse kontinente razen Antarktike, kjer za enkrat še nimajo filmskega festivala. V aprilu je bil film prikazan v Turčiji (Istanbul Film Festival), v Avstriji (Crossing Europe film festival- Linz), v Nemčiji (goEast Film Festival) in v Londonu (East End Film Festival). Maja so si film lahko ogledali naši sosedje Avstrijci v Innsbruck-u (Innsbruck Film Festival), ter ponovno v Nemčiji (Neisse film festival), takoj zatem je film odpotoval čez Atlantik v ZDA na Seattle Film Festival, kjer je bo prikazan s filmom Kaj boš počel, ko boš prišel ven od tu? režiserja Saša Podgorška. Film Kaj boš počel, ko bo prišel ven od tu? je bil prav tako prikazan v Linzu na festivalu Crossing Europe.

Odgrobadogroba je junija obiskal Sydney Film Festival v Avstraliji in Festroia Film festival na Portugalskem, kjer je bil tudi nagrajen. Potem je odpotoval na Finsko, na MidNight Sun Film festival, ki ga vodita barta Kaurismaki Ravnokar gostuje na Bližnjem vzhodu, na Jerusalem Film Festivalu, ter v Belgiji na Bruxelles Film Festivalu, sledil bo še festival v Puli in Palič film festival v Srbiji.

Delo osvobaja režiserja Damjana Kozoleta je bil prikazan v tekmovalni sekciji goEast Film Festivala v Nemčiji, avgusta pa bo ob Uglaševanju prikazan na festivalu v Edinburgu.V mesecu juliju si ga pa lahko ogedajo naši južni sosedi, saj bo prikazan na Hrvaškem na Motovun film festivalu, ter v Srbiji na Palič film festivalu.

Kratki film Child in time režiserke Maje Weiss se je po uspešni projekciji v mesecu marcu na Cairo Film Festivalu vrnil domov.

Slovensko-bosanska-francosko-italjanska koprodukcija Dobro urejeni mrtveci režiserja Benjamina Filipoviča je imela posebno projekcijo v Luxemburgu, ki je bila namenjena bosanski in slovenski skupnosti, ki živi v tej državi. Projekcija je bila zelo uspešna, saj si je film ogledalo 400 gledalcev.

Film Ruševine režiserja Janeza Burgerja se še vedno uspešno predstavlja v Severni Ameriki, v mesecu marcu je bil prikazan v Chicagu v sklopu Evropskega filmskega festivala, maja pa so si film lahko ogledali v Torontu, prav tako v sklopu Evropskega filmskega festivala. V Evropi pa so si film lahko ogledali na FabioFest-u v Pragi.

Dokumentarni film Peterka: leto odločitve režiserja Vlada Škafarja je bil povabljen na Madžarsko, kjer je bil maja prikazan na Alba Regia Film Festivalu.