Delo osvobaja v Paliæu, Motovunu in Edinburgu

03. julij 2006
Èeprav je režiser Damjan Kozole celovečerni film »Delo osvobaja« izvorno posnel za slovensko javno televizijo, je film postal zelo uspešen tudi v kinematografski verziji.

Po svetovni premieri v Ameriškem filmskem inštitutu v Washingtonu in evropski premieri na mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu je bil uspešno prikazan na dvajsetih svetovnih filmskih festivalih in prireditvah, ter prejel dve mednarodni nagradi v Sarajevu in Wiesbadnu.To poletje bo prikazan še na filmskih festivalih v Paliæu (Srbija, od 15. do 21. 7.), Motovunu (Hrvaška, od 24. do 28. 7.) in na jubilejnem, 60. filmskem festivalu v Edinburghu (14. – 27. 8.), ki velja za najpomembnejši filmski dogodek v Veliki Britaniji. Film bo jeseni predstavljen tudi na televizijskem festivalu Prix Italia. Jeseni bodo Delo osvobaja končno  predvajali tudi slovenski kinematografi.

V glavnih vlogah nastopata Peter Musevski  in Nataša Barbara Gračner, film je nastal v produkciji Vertiga / Emotionfilma in RTV Slovenija, Filmski sklad R Slovenije-js pa je omogočil povečavo filma na 35mm.