Vikend nagrad za filma Uglaševanje in Odgrobadogroba

12. junij 2006
V Neaplju je od 4. do 11. junija potekala osma izdaja mednarodnega filmskega festivala, na kateri je prvič slavil slovenski film: Uglaševanje režiserja Igorja Šterka je prejel glavno nagrado festivala - Vesuvio Award.

Žirija je v obrazloživi zapisala: „Preprost, vendar uspešen prikaz družine iz srednjega razreda, ki je obdana s predvidljivim in varnim vsakdanom, ta pa je naenkrat postavljen na glavo zaradi frustracij in laži med dvema zakoncema.“ Po glavni nagradi na festivalu v Mannheimu je to druga mednarodna nagrada za film Uglaševanje, ki je nastal v produkciji A.A.C. Productions in s finančno podporo Filmskega sklada R Slovenije - javnega sklada. V glavnih vlogah nastopajo Peter Musevski, Nataša Burger, Polona Juh in Andraž Polič.

Nekoliko dlje v Mediteranu, v kraju Setubal na Portugalskem, je med 2. in 11. junijem potekal 22. Troia Film Festival. Film Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča je prejel posebno nagrado žirije - Srebrnega delfina. Razen uradne nagrade je film prejel še posebno nagrado CICAE, ki jo podeljuje mednarodno združenje umetniških kinodvoran. To sta že deseta in enajsta mednarodna nagrada za film, ki je nastal v produkciji Staragara in s finančno podporo Filmskega sklada. V glavnih vlogah nastopajo Gregor Bakoviæ, Drago Milinoviæ, Sonja Saviæ, Mojca Fatur, Brane Grubar in Nataša Matjašec.

Film Odgrobadogroba je po nagradi Altadis, ki jo je septembra 2005 prejel na festivalu v španskem San Sebastianu, že bil redno distribuiran v Španiji, trenutno pa so že zaključeni dogovori za distribucijo v Skandinaviji, Italiji in na Madžarskem.