Retrospektiva slovenskega filma na Poljskem

07. junij 2006
Od 2. do 8. junija se v poljskem mestu Katowice prvič predstavljajo slovenski filmi.

Pobuda za retrospektivo je prišla s strani lektorja za slovenski jezik Andreja Šurlo, ki vodi lektorat za slovenski jezik na univerzi v Katovicah. Pobudo je sprejel Filmski sklad R Slovenije, ki je poskrbel za program in filmske kopije.

Otvoritveni film so bile Ruševine (2004) Janeza Burgerja, ki so med večinoma mladim občinstvom kina Œwiatowid naletele na zelo dober odziv.

Janez Burger ima na retrospektivi tudi prvenec V leru (1999). Ostali filmi retrospektive pa so še Sladke sanje (2001) Saša Podgorška, Kruh in mleko (2001) in kratki film Srce je kos mesa (2004) Jana Cvitkoviča, Slepa pega (2003) Hanne A. W. Slak, Rezervni deli (2003) Damjana Kozoleta in Predmestje (2004) Vinka Möderndorferja

Za častni patronat prireditve sta poskrbela Veleposlanistvo R Slovenije v Varšavi in Èastni konzul R Slovenije v Myslowicah Mieczys³aw Baranski.

To je prva retrospektiva slovenskega filma na Poljskem po letu 1991 in druga retrospektiva slovenskega filma v letu 2006. Prva je potekala marca, v sklopu mednarodnega filmskega festivala v angleškem Bradfordu. Do konca leta 2006 bodo retrospektive slovenskega filma potekale še na festivalih v Valenciji in Helsinkih, ter v Budimpešti.