Dve novi nagradi za Jana Cvitkoviča in film Odgrobadogroba

05. marec 2006
Jan Cvitkovič je na 4. filmskem festivalu Spirit of fire v sibirskem mestu Khanty Mansysk prejel 2 nagradi : srebrno tajgo za drugi najboljši film tekmovalnega sporeda ter posebno nagrado žirije za najbolj impresivno sceno v filmu.

Festival  se je odvijal od 25. februarja do 3. marca v sibirskem mestu Khanty Mansysk, ki je tudi glavno mesto istoimenske regije. Film je bil uvrščen v tekmovalno sekcijo in je pri občinstvu  naletel na izredno topel odziv.

Film Odgrobadogroba je svetovno premiero doživel septembra 2005 na 53. mednarodnem filmskem festivalu v San Sebastianu in tam prejel prestižno nagrado Altadis- New directors award za najboljši prvi in drugi film režiserja.
V redni kinematografski distribuciji v Sloveniji je film Odgrobadogroba dosegel skoraj 20.000 gledalcev.
Sicer pa bo film Odgrobadogroba v tem mesecu obiskal še festivale v Sofiji (Bolgarija), Mar del Plati (Argentina), v Kobenhavnu (Danska), Vilnusu (Litva), Bradfordu (Velika Britanija), Belfastu (Irska) ter Bangladešu.

10. marca bo film Odgrobadogroba pričel z redno kinemaotgrafsko distribucijo v Španiji. Španski distributer filma je podjetje Alta Classics.


Film Odgrobadogroba je nastal v produkciji produkcijske hiše Staragara iz Ljubljane in koprodukciji Propeler Film iz Zagreba ter TV Slovenija. Film sta finančno podprla Filmski sklad Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo republike Hrvaške. V glavnih vlogah nastopajo Gregor Bakoviæ, Drago Milinoviæ, Sonja Saviæ, Mojca Fatur, Brane Grubar in Nataša Matjašec.