Slovenski filmi na Berlinalu 2006

05. februar 2006
Berlinska filmska tržnica (European Film Market) se je letos preselila v novo stavbo- Martin –Gropius- Bau, kjer se bo Filmski sklad R Slovenije in s tem tudi slovenski film prvič predstavil na skupnem prizorišču s Èehi, Slovaki, Madžari in Poljaki pod skupno znamko CEC –Central European Cinema.

S tem se bodo te države približale skandinavskim državam, ki že desetletja različne nacionalne kinematografije predstavljajo pod skupno streho.

Na sejemskih projekcijah bodo prikazani naslednje filmi: Odgrobadogroba, Uglaševanje, Ljubljana je ljubljena, Norega se metek ogne, Kaj boš počel, ko prideš ven od tu in Delo osvobaja.

Za film, kot je Odgrobadogroba, ki že ima močno festivalsko zaledje, te projekcije pomenijo iskanje distribucijskih poti v nove države, saj ima film zaenkrat kinematografsko distribucijo samo v Španijo. Za film Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča pa projekcije na sejmu pomenijo iskanje prvih festivalskih priložnosti.

Z letom 2005 je Slovenija postala 23. članica EFP (European Film Promotion), ki od leta 1997 skrbi za promocijo in uveljavitev evropskega filma. Èlan EFP je Filmski sklad RS, ki je lansko leto Aleksandro Balmazoviæ predlagal za prvo slovensko igralko v projektu Shooting Stars.

Od 11.-13. februarja se bo 21 obetavnih evropskih igralcev in igralk že devetič predstavilo v Berlinu. Letošnja slovenska “zvezda” je Iva Kranjc, ki smo jo v naših kinodvoranah pred kratkim videli v vlogi Marjane v Klopčičevim filmu Ljubljana je ljubljena

Slovenski film je letos prisoten tudi na tržnici filmskih projektov (Coproduction Market), ki poteka od 12.-14. februarja. Na njem bo predstavljen tudi slovenski projekt Inštalacija ljubezni Maje Weiss, ki je bil izbran med več kot 300 projekti in prišel v izbor 27 projektov iz 19 držav.

Na srečanju v Berlinu bodo producenti izbranih projektov iskali partnerje za svoje projekte, organizatorji pa jim bodo omogočali čim več srečanj v te namene. Lansko leto je na berlinski tržnici projektov sodeloval Andrej Košak s projektom Don't cry for me Europe.