Zimska popotovanja slovenskih filmov

02. februar 2006
Slovenski filmi nadaljujejo svojo uspešno festivalsko pot na festivalih po svetu in doma. Film Uglaševanje režiserja Igorja Šterka je bil pred iztekom leta prikazan na mednarodnem festivalu v Bratislavi, prav tako pa je obiskal tudi Azijo in sodeloval na festivalu v Kerali.

Poleg Uglaševanja so bili v Bratislavi uspešno predstavljeni tudi Odgrobadogroba, Delo osvobaja in Ruševine.

V marcu se Šterkovemu filmu obeta predstavitev na festivalu v Clevelandu in takoj za tem potuje v Argentino, na filmski festival v Buenos Aires.

Ruševine Janeza Burgerja so bile novembra predstavljene v Nemčiji na festivalu v Braunschweigu in mednarodnem filmskem festivalu v Denverju. Ruševine tudi v novem letu uspešno osvajajo ZDA, saj je bil film v začetku januarja prikazan na festivalu v Palm Springsu, v sekciji »Oscar Buzz«, ki je posvečena filmom, ki so uradno prijavljeni za nagrado oscar za najboljši tujejezični film. V sklopu te prijave je bil prikazan tudi v Rafael Film Centru v ameriškem mestecu Mill Valley, v marcu pa bo sodeloval na Evropskem filmskem festivalu v Chicagu.

Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča je bil v januarju prikazan na filmskem tednu v Münchnu ter na Norveškem v tekmovalni sekciji festivala v Tromsu. V februarju in marcu se mu obeta še osem festivalov. Prikazan bo v tekmovalnem programu festivala Spirit of Fire v Rusiji, ter v Litvi na festivalu v Vilni, kjer bo prikazan tudi film Benjamina Filipoviča Dobro uglašeni mrtveci.

Prav tako si bodo lahko film ogledali v Bangladešu (Bangladesh International film festival), v Bolgariji (Sofia international film festival), na Danskem (NatFilm Festival), v Angliji (Bradford film festival), na Irskem (Belfast film festival), ter v Argentini, kjer bo sodeloval na mednarodnem festivalu Mar del Plata v sekciji Point of View.

Slovensko-bosansko-francosko-italijanska koprodukcija Dobri uglašeni mrtveci Benjamina Filipoviæa so konec leta 2005 dočakali v Indiji, kjer je film sodeloval na mednarodnem filmskem festivalu Chennai, pred tem pa je film bil uspešno predstavljen v Egiptu (Cairo International film festival). Trenutno film potuje na Tajsko, kjer bo sodeloval na festivalu v Bangkoku.

Kajmak in marmelada Branka Djuriæa še ni končal svoje festivalske poti, saj je trenutno v Pragi, kjer sodeluje na Evropskem filmskem festivalu, skupaj s filmom Na planincah. Kajmak in marmelada je v aprilu povabljen na še en češki festival, in sicer na festival Finale Plzen.

Filma Na planincah so se lahko v decembru veselili otroci v Moskvi, saj je bil prikazan na mednarodnem otroškem filmskem festivalu. Prav tako tudi animirani film Bizgeci – češnje še vedno osvaja otroška srca in je v januarju sodeloval na otroškem festivalu v Seattlu.

Delo osvobaja Damjana Kozoleta je v novembru sodeloval v tekmovalnem programu estonskega festivala Black Nights, v januarju pa so si ga lahko ogledali naši sosedje v Italiji na festivalu AlpeAdria, ravno tako v tekmovalnem programu. Poleg Dela osvobaja je bil v Estoniji prikazan tudi film Predmestje režiserja Vinka Möderndorferja, ki se mu v marcu obeta sodelovanje na portugalskem festivalu mediteranskega filma.