Začel se je 17. tržaški filmski festival

19. januar 2006
Včeraj se je začel 17. tržaški filmski festival. Otvoritveni film je bil slovenski film Odrobadogroba Jana Cvitkoviča, ki je v Trstu tokrat prevzel vlogo, ki ga imajo samo pomembni filmi. Takšno vlogo je lansko leto imel zadnji film Emira Kusturica.

Dvorana je bila polna do zadnjega sedeža, občinstvo je film sprejelo z navdušenjem. Tržaški filmski festival z vsakim letom vedno bolj raste, z njim pa tudi slovenska prisotnost na tem festivalu.

Po filmu Odgrobadogroba je sledil hommage Silvanu Furlanu, prezgodaj preminulemu direktorju Slovenske kinoteke, ki je s tržaškim festivalom sodeloval od vsega začetka in bil član njegovega znanstvenega sveta. Hommage je sestavljal kratki portret o Silvanu Furlanu z naslovom Življenje za film, ki ga je posnel Slavko Hren in dokumentarni film Deklica s frnikulami, edini film, ki ga je Furlan podpisal kot režiser. Festival je Silvanu Furlanu posvetil tudi letošnji festivalski katalog.

Danes je na sporedu eksperimentalni film Le grand Macabre Eme Kugler, v nedeljo pa se bo za nagrade potegoval film Delo osvobaja Damjana Kozoleta.