Uglaševanje Igorja Šterka najboljši film v Mannheimu

26. november 2005
Na 54. mednarodnem filmskem festivalu v Mannheim-Heidelbergu, ki je potekal med 17. in 26. novembrom, je film Uglaševanje Igorja Šterka prejel glavno nagrado festivala.

Podelila mu jo je žirija v sestavi Claudia Bedogni (Italija), Miguel Pereira (Argentina), Dr. Veit Heiduschka (Avstrija), Micha Schiwow (Švica),in Alexander Bohr (Nemčija). V obrazložitvi nagrade so zapisali: »Zaradi natančne uporabe filmskega jezika pri konstrukciji učinkovite vizualne naracije, ki nam prikaže dekonstrukcijo družine iz srednjega razreda.« Za Šterkov film je to prva mednarodna nagrada. Kot zanimivost: podelil mu jo je festival, ki je leta 1997 bil prvi mednarodni festival, v čigar tekmovalni program se je uvrstil Šterkov prvenec Ekpres, ekspres.

Tretji celovečerni film Igorja Šterka je svetovno premiero doživel julija 2005 v tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih, potem pa se je uspešno prikazoval na festivalih v Evropi in Ameriki: Montrealu, Chicagu, Pecsu, Ghentu, Montpellierju, Denverju. Slovensko premiero bo doživel 2.decembra na 8.festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Film je nastal v produkciji A.A.C. Productions, s finančno podporo Filmskega sklada R Slovenije. V glavnih vlogah nastopajo Peter Musevski, Nataša Burger, Polona Juh in Andraž Polič.