Odgrobadogroba najboljši film v Cottbusu

13. november 2005
Na 15.festivalu vzhodnoevropskega filma v nemškem Cottbusu je režiser Jan Cvitkovič za svoj drugi celovečerni film prejel glavno nagrado festivalske žirije za najboljši celovečerni film festivala.

Poleg glavne nagrade festivala je film ODGROBADOGROBA prejel tudi nagrado za najboljši film festivala po mnenju ekumenske žirije.Glavno festivalsko žirijo so sestavljali predsednik, nemški filmski režiser Andreas Dresen (za svoj film Sommer vorm balkon je na letošnjem festivalu v San Sebastianu prejel nagrado za najboljši scenarij), madžarska filmska igralka Dorka Gryllus, poljski filmski delvec in scenarist Maciej Karpinski, hrvaško francoski producent Èedomir Kolar in Nadia Turincev iz Rusije. Festivalska žirija je soglasno sprejela odločitev, da gre nagrada za najboljši film Janu Cvitkoviču. Denarni del nagrade v višini 15.000 evrov donira Gesellschaft zu Warnehmung von Film- und Fernsehrechten iz Munchna. V svoji obrazložitvi je žirija zapisala: 'Od začetka do konca, od rojstva do smrti, od smeha do joka, od ljubezni do umora, nas ta film popelje na tvegano potovanje, zahtevajoč pogum tako od režiserja kot tudi od gledalca. Prisili nas, da se ozremo v lastne življenske izkušnje in se vprašamo: smo igralci v komediji ali v drami? Sprašuje nelahka vprašanja, nasmeje nas v nedvomno resnih trenutkih – in v celoti ne izgubi lastnega ravnovesja, ter se vešče izogiba vsem pastem v takšni avanturi. Zanaša se na izredne igralce, duhovite dialoge polne absurda in jedrnatega humorja. Tako kot bi izjavil eden od protagonistov, ta film ne reče 'eventuelno', temveč gre svojo pot do bridkega konca, poln dramatične moči in upanja. Žirija soglasno podeljuje Glavno nagrado za najboljši film filmu ODGROBADOGROBA, Slovenija.'

Omenjeni dve nagradi sta že tretja in četrta mednarodna nagrada za film ODGROBADOGROBA.

Na svetovni premieri v mesecu septembru je v okviru filmskega festivala v San Sebastianu film prejel nagrado ALTADIS za najboljši prvi in drugi film, v okviru filmskega festivala v Varšavi pa nagrado CentEast -najboljši film festivala po mnenju filmskih profesionalcev.

Film ODGROBADOGROBA bo kinematografsko distribucijo po odmevni premieri na otvoritvi ljubljanskega filmskega festivala pričel v četrtek 17.11. v Ljubljani, Mariboru in Celju.

Film ODGROBADOGROBA je nastal v produkciji produkcijske hiše STARAGARA iz Ljubljane in koprodukciji Propeler Film iz Zagreba ter TV Slovenija. Film sta finančno podprla Filmski sklad Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo republike Hrvaške. V glavnih vlogah nastopajo Gregor Bakoviæ, Drago Milinoviæ, Sonja Saviæ, Mojca Fatur in Brane Grubar.