Retrospektiva Kozoletovih filmov v Vancouvru in Clevelandu, »Rezervni deli« na dvd-ju tudi v ZDA

06. november 2005
Vseameriška retrospektiva filmov režiserja Damjana Kozoleta se bo 7. novembra nadaljevala v Pacifiški kinoteki v Vancouvru, nato pa v decembru še Clevelandu v Clevelandski kinoteki pri Inštitutu za umetnost.

Organizatorji v Vancouvru najavljajo, da je Damjan Kozole "vzhajajoča zvezda", "odločen humanist", njegovi filmi pa "ponujajo fascinanten portret sodobne slovenske družbe, ki gre skozi težko in kompleksno tranzicijo". Filmi so najavljeni s citati iz kritk, ki bo bile objavljene v Variety-ju, Chicago Reader-ju in Guardianu. Clevelandska kinoteka pa najavlja, da "iz majhne države, ki ima še manjšo kinematografijo, prihaja mednarodno priznani režiser, čigar filmi se bodo prvič prikazali v mestu, v katerem živi največ Slovencev zunaj meja Slovenije".

Kozoletovi filmi so bili do zdaj odmevno predstavljeni v Ameriškem filmskem inštitutu (AFI) v Washingtonu, Muzeju gibljivih slik v New Yorku, Facets Multimedia centru v Chicagu ter v Kanadskem filmskem inštitutu v Ottawi. Številni pomembni mediji so o prvi retrospektivi kakega slovenskega režiserja na severnoameriških tleh objavili zelo pozitivne ocene.

Kozoletov film "Rezervni deli" je po Veliki Britaniji izšel te dni na DVD-ju tudi v Združenih državah Amerike. Ameriški distributer Film Movement ga proglasil za film meseca. Kakor v Veliki Britaniji je tudi v ZDA to prva izdaja kakšnega slovenskega filma na DVD-ju.