»Rezervni deli«, prvi slovenski film, ki bo izšel na DVD-ju v tujini

01. november 2005
Distribucijska hiša Soda Pictures iz Londona bo novembra poslala na tržišče v Veliki Britaniji DVD s slovenskim filmom »Rezervni deli« režiserja Damjana Kozoleta.

Gre za mednarodno enega najbolj uspešnih slovenskih filmov, ki je bil lansko leto z odličnimi kritikami predvajan po številnih evropskih in tudi britanskih kinodvoranah, v britanskem dnevnem časopisu Guardian pa je bil celo proglašen za enega najpomembnejših filmov leta.

Na DVD-ju bodo poleg filma dosegljivi še v montaži izločeni prizori ter kratek film Evropa, ki ga je Kozole lani posnel kot del mednarodnega omnibusa »Vizije Evrope« (»Visions of Europe«). Na ovitku angleške izdaje DVD-ja citirajo Guardianovega kritika, ki je zapisal, da so Rezervni deli »močan, provokativen, izjemen film«.

Kozole je v Veliki Britaniji očitno priznan filmski avtor, saj so o njem pisali najpomembnejši otoški časopisi in revije, »Rezervni deli« so bili prikazani na prestižnem edinburškem festivalu, angleški distributerji pa že kažejo resen interes za distribucijo novega Kozoletovega filma »Delo osvobaja«. Izid DVD-ja je še ena potrditev njegovega ugleda. Rezervni deli se zapisujejo v zgodovino slovenskega filma kot prvi film, ki je doživel DVD ali video izdajo v tujini.