Odgrobadogroba uspešen v Varšavi

17. oktober 2005
Jan Cvitkovič je na 21. filmskem festivalu v Varšavi (7.-16.oktober) prejel nagrado CentEast za najboljši film prikazan v času regionalnega sejma CentEast – Warshaw screenings.

Nagrado so podelili akreditirani filmski delavci na festivalu, izročil pa jo je Jaroslaw Sander  direktor Filmske produkcije pri Televiziji POLSAT, ki prispeva tudi denarni del nagrade v višini  2500 evrov. Za Cvitkovičev film je to drugi tekmovalni film po premieri v San Sebastianu in tudi druga nagrada.  Film Odgrobadogroba je bil uvrščen v tekmovalno sekcijo Novi filmi, novi režiserji, v kateri je Grand Prix in 5000 evrov prejel hrvaški film Oprosti za  kung fu režiserja Ognjena Sviličiæa. V isti sekciji je tekmoval tudi koprodukcijski film Sivi kamion rdeče barve Srdjana Koljeviæa, ki je prejal nagrado mednarodne žirije filmskih kritikov (Fipresci) za najboljši prvi ali drugi film iz srednje in vzhodne Evrope.

Film Odgrobadogroba bo danes ob 20. uri svečano otvoril 3. zagrebški filmski festival. Svečane premiere se bo udeležil tudi režiser in avtorska ekipa filma. Film bo nastopil v tekmovalni sekciji festivala in se potegoval za nagrado Zlati voziček, ki ga bo podelila žirija, ki jo sestavljajo kitajski režiser in igralec Li Yang,  nizozemski producent Denis Vaslin in srbski igralec Slavko Štimac.