Jesenski uspehi Slovenskih filmov

10. oktober 2005
Slovenski filmi pridno pobirajo nagrade na filmskih festivalih v tujini. Do konca septembra 2005 so naši filmi prejeli kar 10 nagrad, od tega največ - štiri nagrade - Predmestje, Vinka Möderndorferja. Koprodukcijski film Sivi kamion rdeče barve Srdjana Koljeviæa pa je v letošnjem letu dobil že kar 24 nagrad.

Kratki film Maje Weiss Child In Time bo oktobra predvajan na Danskem, na festivalu v mestu Aarhus, skupaj s filmom Srce je kos mesa  Jana Cvitkoviča pa na mednarodnem filmskem festivalu v Varšavi. Novembra pa Child in time potuje na bližnji vzhod - na mednarodni filmski festival v Damask. Kratka animacija, druga iz serije Bizgeci,  z naslovom Na jug gre konec oktobra v nemški Leipzig.
Kratka filma Srce je kos mesa Jana Cvitkoviča in Adrian Maje Weiss sta v avgustu potovala po posebnih projekcijah Nights of Shorts, kjer sta bila prikazana v sklopu več kratkih filmov iz Evrope. Srce je kos mesa so 22. avgusta lahko gledali v Kölnu, Adriana pa 13. avgusta v Erfurtu.
Predmestje Vinka Möderndorferja nadaljuje svojo živahno in uspešno festivalsko popotovanje, ki ga je pričelo lansko jesen. Septembra so ga gledali na Škotskem festivalu Crossing borders, pravkar pa v njem lahko uživajo v Atenah, na festivalu Panorama of European Cinema. V drugi polovici oktobra je film povabljen v tekmovalni program uglednega španskega 26. mednarodnega  festivala Mostra de Valencia, novembra pa se zanj že zanimajo na Dunaju, kjer bo prikazan v okviru filmov iz Evropske unije.
Uglaševanje/Tuning novi film Igorja Šterka, skupaj z režiserjem potuje po evropskih in ameriških festivalih. V mesecu oktobru in novembru je film povabljen na šest festivalov. Po uspešni predstavitvi v Madžarskem Pecsu, potuje na mednarodni filmski festival v Chicago. Potem se vrača v Evropo, kjer je povabljen v tekmovalni program treh vidnejših evropskih festivalov in sicer v Ghent na Flanders IFF, v Montpellier na 27. mednarodni festival mediteranskega filma (Festival international de cinéma méditerranéen) in v Mannheim na drugi najstarejši nemški mednarodni filmski festival Mannheim – Heidelberg. V novembru bo film še enkrat potoval čez lužo na mednarodni ameriški filmski festival v Denver.
Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča je svojo festivalsko pot začel z izrednim uspehom  na 53. mednarodne filmskem festivalu v San Sebastianu, kjer je prejel 90.000 evrov vredno nagrado Altadis. Njegova festivalska pot se strmo vzpenja saj v prihodnjih dveh mesecih potuje na kar sedem uglednih mednaronih festivalov in sicer v tekmovalni program mednarodnih filmskih festivalov v Varšavi (Poljska), Zagrebu (Hrvaška), Cottbusu (Nemčija) in Torinu (Italija), poleg tega bo predstavljen v Balkanski sekciji festivala Thessaloniki, med izbrano svetovno filmsko produkcijo korejskega festivala Pusan in na 49. mednarodnem filmskem festivalu v Londonu, kje ga bo predstavljen v sekciji Cinema Europa.
Ruševine, Janeza Burgerja so bile septembra predstavljene na severu nemčije v Hamburgu kjer je potekal mednarodni filmski festival in v tekmovalnem programu filmskega festivala v madžarskem Pecsu.
Delo osvobaja, Damjana Kozoleta je prav tako kot Uglaševanje/Tuning Igorja Šterka povabljen v Montpellier, na 27. mednarodni festival mediteranskega filma (Festival international de cinéma méditerranéen), v sekcijo Panorama.
Slovensko-bosansko-francosko-italijanska koprodukcija Dobri urejeni mrtveci Benjamina Filipoviæa, potujejo iz mednarodnega filmskega festivala v Varšavi v Kijev, na mednarodni filmski festival Molodist. Film se bo predstavil v posebni sekciji, ki bo posvečena sarajevskemu filmskemu festivalu. Ob Filipovičevem filmu bosta Slovenijo zastopala še filma Rezervni deli Damjana Kozoleta in Ruševine Janeza Burgerja.