Prvi retrospektivi slovenskega filma v Veliki Britaniji

18. september 2005
V sklopu predstavitve slovenske kulture v ICA (Insitute of Contemporary Art), ki od junija do oktobra poteka v Lonodonu, bo med 22. septembrom in 4. oktobrom 2005 predstavljena tudi retrospektiva slovenskega filma.

Predstavilo se bo 6 novejših slovenskih celovečernih filmov in 5 novejših kratkih filmov. Kratki filmi Hop, Skip&Jump Srdjana Vuletiæa, Srce je kos mesa Jana Cvitkoviča, Sirota s čudežnim glasom Miha Mazzinija, Atorzija Stefana Arsenijeviæa in Bizgeci:češnje Grege Mastnaka bodo predstavljeni v samostojnem programu kratkih filmov.

Otvoritveni celovečerni film bodo Rezervni deli Damjana Kozoleta, ki je v Veliki Britaniji ta hip najbolj znan slovenski film, saj je pred kratkim doživel redno kinodistribucijo. Kozole se bo otvoritve tudi udeležil in po filmu imel pogovor z obiskovalci. Drugi celovečerni filmi v retrospektivi so Kruh in mleko Jana Cvitkoviča, Sladke sanje Saša Podgorška, Varuh meje Maje Weiss, Kajmak in marmelada Branka Djuriæa in Pod njenim oknom Metoda Pevca.

V Edinburgu bodo med kratkimi filmi pokazali samo Srce je kos mesa kot predfilm pred Kruhom in mlekom, Varuha meje in Kajmak in marmelado pa nadomestili s Plesom v dežju Boštjana Hladnika in V leru Janeza Burgerja.

Selektor Rod White iz Filmhouse v Edinburgu se je odločil za obeležitev stoletnice slovenskega filma in za predvajanje najboljšega slovenskega filma vseh časov. David Cox, selektor za ICA, pa se je odločil izključno za sodoben pogled, kar ustreza usmeritvi njihove ustanove.

V Edinburgu bodo filmi na sporedu od 14. do 20.oktobra, otvoritveni film pa bodo tudi tam Rezervni deli.

Po retrospektivah slovenskega filma, ki jih je Filmski sklad pripravil v Berlinu, Münchnu, Madridu, Barceloni, Rimu, New Yorku, sta to prvi retrospektivi v Veliki Britaniji.

Več o retrospektivah