Odgrobadogroba se poteguje Evropske Filmske nagrade

15. september 2005
Drugi celovečerni film Jana Cvitkoviča Odgrobadogroba bo svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu festivala v španskem San Sebastianu, ki se je ravnokar začel. Cvitkovičev film bo prvič na sporedu 21. septembra.

Po svetovni premieri v San Sebastianu je film že povabljen v tekmovalne sekcije festivalov v Varšavi, Zagrebu, Cottbusu in Torinu, ter v Solun in London, ki kljub netekmovalni usmeritvi pomeni pomembno izhodišče za distribucijo filmov v Veliki Britaniji.

Film se je tudi uvrstil na spisek 46 filmov, ki bodo nominirani v različne kategorije za evropske filmske nagrade. Med njimi so filmi kot L’enfant Jean-Pierre & Luc Dardenna, zmagovalec zadnjega Cannesa, Hidden Michaela Hannekeja, Manderley Larsa Von Trierja, Kod Amidže Idriza Pjera Žalice, zmagovalec zadnjega festivala v Izoli, Hotel Rwanda Terryja Georgea.

Nominacije bodo najavljene na začetku novembra, na festivalu v Sevilli. Evropske filmske nagrade bodo podelili 3. decembra v Berlinu.

Film je nastal v produkciji Staregare, v glavnih vlogah pa nastopajo Gregor Bakovič, Drago Milinovič, Nataša Matjašec, Sonja Saviæ, Mojca Fatur, Vlado Novak, Pavle Ravnohrib.