Odgrobadogroba prvi slovenski film v San Sebastianu

22. avgust 2005
Drugi celovečerni film Jana Cvitkoviča Odgrobadogroba bo svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu festivala v španskem San Sebastianu in se s tem v novo zgodovino našega filma vpisal kot prvi slovenski film, ki se mu je uspelo uvrstiti na ta prestižni festival.

53. izdaja festivala bo potekala od 15. do 24. septembra, Cvitkovičev film pa bo prvič na sporedu 21. septembra. V glavnem tekmovalnem sporedu bo sodelovalo 18 režiserjev, med njimi prestižna imena kot so Terry Gilliam, Michael Winterbottom, Anne Fontaine, Andreas Dresen. Med filmi, ki bodo tekmovali za zlato školjko, pa je tudi pet filmov, ki se bo potegovalo za nagrado altadis, ki jo namenjajo režiserjem prvih in drugih filmov. Ob Cvitkoviču se bosta med drugimi za nagrado potegovala Francoz Stéphané Brizé in Èeh Bohdan Slàma, čigar prvi film Divje čebele iz leta 2001 je prejel rotterdamskega tigra, videli pa smo ga tudi na naši televiziji. Za nagrado 90.000 eurov se bo potegovalo 24 filmov.

Odgrobadogroba pa je tudi prvi slovenski film zadnjih dvajsetih let, ki ima že pred nastopom na festivalu zagotovljeno špansko kinematografsko distribucijo. Film je nastal v produkciji Staregare, v glavnih vlogah pa nastopajo Gregor Bakovič, Drago Milinovič, Nataša Matjašec, Sonja Saviæ, Mojca Fatur, Vlado Novak, Pavle Ravnohrib.