Živahno festivalsko dogajanje

04. avgust 2005
Navkjlub vročini in poletnim dopustom je festivalsko dogajanje po svetu precej živahno.

Bizgeci: Èešnje, ena naših najuspešnejših kratkometražnih animacij na filmskem traku, so svojo festivalsko pot začeli že pred dvemi leti in jo uspšeno nadaljujejo tudi letos. Ravnokar so se vrnili iz Nove Zelandije (8. – 24.7.) v septembru pa bodo skupaj s kratkim filmom Child in time potovali v Teheran (29.9.  – 4.10) na Mednarodni festival filma in videa za otroke in mlajše odrasle. Nova serija Bizgecov, Bizgeci:Na jug je začela festivalsko pot v letošnjem letu. Začeli so maja v Portugalskem Agrave FICA, nadaljevali pot v IAF Melbourne (21.6. – 26.6.), avgusta pa bodo prikazani na IAF (International animation festival) v Londonu (23.8. – 28.8.). Srce je kos mesa se bo v avgustu vrtel v Španiji na Festival of Benicassim (4.8. – 7.8.) in v Nemčiji, na Köln Open Air – Nights of Shorts, 22.8.  pod okriljem arthouse centra Cinenova.

V okviru predstavitve sodobne slovenske umetnosti v Londonu, se bo med junijem in novembrom letos zvrstilo kar nekaj razstav, predstav, koncertov in tudi retrospektiva sodobnega slovenskega filma.  Retrospektivo bodo 22.9. odprli Rezervni deli, v naslednjih dneh pa se bodo do vključno 4.10. razvrstili še Kruh in mleko, Pod njenom oknom, Varuh meje, Kajmak in marmelada in Sladke sanje. Vse prireditve bodo potekale v ICA (Institut of  Contemporary Art).

18. 8. se na Danskem začne Copenhagen IFF, kjer bodo letos prikazali kar tri slovenske filme: Pod njenim oknom, Predmestje in Ruševine. Predmestje je septembra vabljeno še v Atene na 18.Panorama of European Cinema festival (30.9. – 9.10) in na Škotsko Crossing borders (17.9. – 25.9.).

Ruševine bodo pred Copenhagnom prikazane v Off programi 11. Sarajevskega filmskega festivala (19.8. – 27.8), po danski premieri pa bodo premierno prikazane še v Nemčiji na Hamburškem filmskem festivalu (22.9. – 29.9.).

Novi film Igorja Šterka Uglaševanje/Tuning bo po uspešni svetovni premieri v Karlovih Varih potoval najprej v Romunijo na festival Black Sea IFF, nato pa takoj na Mednarodni festival v  Montreal (26.8. – 5.9.), kjer ga bodo prikazovali v programu svetovnega filma.