Retrospektiva filmov Damjana Kozoleta v ZDA in Kanadi

15. julij 2005
V Ameriškem filmskem inštitutu (American Film Institute) v Washingtonu se bo danes, 15. julija, s premiero filma Delo osvobaja začela velika ameriška retrospektiva filmov Damjana Kozoleta.

V izbor so vključeni vsi njegovi celovečerni filmi: Usodni telefon, Remington, Stereotip, Porno film, Rezervni deli ter najnovejši Delo osvobaja (ki bo evropsko premiero doživel avgusta na filmskem festivalu v Locarnu) in kratki film Evropa. Retrospektiva, ki bo potekala v najuglednejših ameriških filmskih institucijah, se bo v juliju preselila še v Muzej gibljivih slik (Museum of the Moving Image) v New Yorku in v Facets Multimedia center v Chicagu, avgusta se bo nadaljevala v Kanadi v Ottawi (Cinematheque Canada) in v Vancouvru (Pacific Cinematheque), jeseni pa bodo filmi prikazani še v Houstonu, San Franciscu in Los Angelesu.

Gre za eno najpomembnejših in najbolj prestižnih predstavitev slovenskega filma in kulture na ameriških tleh. Režiser se bo udeležil otvoritvenih projekcij v Washingtonu, New Yorku in Chicagu, slovenska ambasada v Washingtonu pa bo v Ameriškem filmskem inštitutu pripravila poseben sprejem.

Kozoletov film Rezervni deli bo skupaj s kratkim filmom Evropa 20. julija prikazan tudi v Socrates Sculpture Parku, newyorškem kinu na prostem, kjer se zbere več tisoč gledalcev, ogromno platno pa ima v ozadju spektakularno silhueto Manhattna.

Damjan Kozole je prvi slovenski režiser, ki so mu pripravili retrospektivo njegovih filmov v Združenih državah Amerike in mu s tem izkazali veliko priznanje za njegov avtorski opus. Organizator retrospektive je Facets Multimedia center iz Chicaga.