Vinko Möderndorfer najboljši režiser 13. Art film festivala

25. junij 2005
Režiser Vinko Möderndorfer je prejel nagrado BLUE ANJEL – BLUE ANGEL za najboljšega režiserja (Best Director) za režijo celovečernega filma „Predmestje“ na 13. Art Film festivalu, ki se danes zakjučuje na Slovaškem v mestu Tenčianske Teplice.

Festivalski žiriji je predsedoval ruski pesnik, pisatelj, filmski režiser in igralec Jevgenij Jevtušenko. Devetčlanska mednarodna žirija je za najboljšo režijo (Best Director) nagradila Vinka Möderndorferja. Podelila pa je še dve nagrade: za najboljšega direktorja fotografije Gabor Medvigy (After the day before, Madžarska) in za najboljšo igralko Barbora Bobulova (The Spectator, Italija).

Nagrado za življensko delo je prejela igralka Nastassja Kinski, ki je obenem kot častna gostja podelila vse tri glavne nagrade.

Za film Predmestje, katerega prva klapa je padla na dan državnosti pred dvema letoma, je to že četrto mednarodno priznanje. Predmestje je prejel nagrado za najboljši film po izboru mladega občinstva v Montpellieju, posebno nagrado žirije v Annonayu, nagrado za najboljšega igralca na Madžarskem. Kritiki revije Variety pa so ga uvrstili v izbor desetih najpomembnejših evropskih filmov.

Glavni tekmovalni program 13. Art Film festivala ”Blue Anjel Art Fiction” je predstavil izbor desetih celovečernih filmov. Poleg slovenskega Predmestja so bili v glavnem tekmovalnem programu prikazani še Happy Bithday (Madžarska), The Spectator (Italija), Hotel (Avstrija, Nemčija), Cafe Lumiere (Japonska, Tajvan), My Mother (Francija, Avstrija), After the Day before (Madžarska), The Welts (Poljska), The Imp (Èeška), Down a Colourful Hill (Poljska).