Tadej Toš - najboljši moški igralec festivala ARIFF

15. junij 2005
Igralec Tadej Toš je na festivalu Alba Regia International Film Festival prejel nagrado za najboljšega moškega igralca (Best Actor Prize) za vlogo Nebojše v filmu »Predmestje« scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja.

Festivalska žirija je evropskim filmom, ki so tekmovali v glavnem tekmovalnem programu ”Orbital”, podelila tri nagrade: za najboljši film, najboljšega igralca in najboljšo igralko.

Nagrada za najboljšega moškega igralca je šla v roke Tadeju Tošu za vlogo Nebojše v filmu Predmestje. Najboljši film je romunski The Death of Mr. Lazarescu Crist-ja Puiu-ja, ki je v Cannesu prejel nagrado za najboljši film v sekciji Un Certain Regard. Nagrado za najboljšo igralko pa je prejela Isolde Fischer za igro v švicarsko nemškem When the Right One Comes režiserjev Oliver-ja Paulus-a and Stefan-a Hillebrand-a, ki je bil premierno prikazan na festivalu v San Sebastianu.

Mednarodno žirijo festivala so sestavljali filmska kritičarka revije »Screen International« Edna Fainaru, direktor švedskega mednarodnega festivala v Umei Thom Palmen, angleški režiser David Mackenzie in francoski igralec Florian Cadiou (pri nas smo ga nazadnje videli v filmu The Dreamers/ Sanjači Bernarda Bertoluccija).

Za film Predmestje, ki je na domačem 7. festivalu slovenskega filma prejel nagrado za najboljši film po izboru slovenskih filmskih kritkov, je nagrada Tadeju Tošu že tretje priznanje na mednarodnih filmskih festivalih. V Montpellierju je bil film nagrajen kot najboljši film po izboru mladega občinstva, v Annonayu pa je prejel posebno nagrado žirije.

Alba Regia International Film Festival, ki je hkrati tudi prvi mednarodni tekmovalni festival na Madžarskem, je potekal od 6. do 12. junija v mestu Székesfehérvár. Direktorica je Blanka Elekes Szentagotai, med drugim tudi madžarska dopisnica Screen International.

Predmestje je nastalo v produkciji zavoda Forum Ljubljana in v koprodukciji Emotionfilma, RTV Slovenija in VPK, sofinancer filma je Filmski sklad RS, realizacijo pa je omogočil Filmski studio Viba film.