Festivalska udeležba slovenskih filmov

08. junij 2005
Letošnja pomlad je prinesla dve nagradi slovenskim filmom v tujini:(A)torzija, kratki igrani film Stefana Arsenijeviæa je na festivalu kratkega filma v Saint Benoit- Reunion Island dobil glavno nagrado žirije in

Filmski sklad je v sodelovanju z Bundesverband kommunale Filmarbeit iz Frankfurta pripravil paket 7 celovečernih in 1 kratkega filma za trimesečno turnejo po nemških »arthouse« kinematografih. Sladke sanje, Slepa pega, Varuh meje, V leru, Zvenenje v glavi, Šelestenje, Peterka:leto odločitve in (A)torzija so se v aprilu in maju predstavili v Oldenburgu, Darmstadtu, Nürnbergu, Erlangenu, Leverkusenu, Brühlu in Regensburgu. V juniju in juliju pa bodo predstavljeni še v Nürnbergu, Leipzigu, Fërthu, Heidelbergu in Hannovru.
Slepa pega še vedno potuje po svetu v okviru programa European Coordination Of Film Festivals. 23. aprila je bila prikazana v Francoskem kulturnem centru v afriški Ruandi,  15. aprila v Beijingu na Kitajskem, 29. maja in 5. junija pa v Bangkoku. V mesecu juniju se obetajo še tri projekcije na Tajskem in sicer na severu v Changmaiu in na turističnem polotoku Phuket.

Naši kratki filmi uspešno potujejo po Evropi. Srce je kos mesa je v aprilu potoval  iz 17. Filmfesta v Dresdnu na francoski festival Signes de nuit. Skupaj z Adrianom pa bo pod okriljem nemškega distributerja W film vključen v poseben projekt Nights of shorts. Več o tem si lahko preberete na www.wfilm.com/nos/program.php. (A)torzija je ravnokar pripotovala iz Španije, kjer se je predstavila na festivalu Almeria ne corto. Bizgeci so se maja vrteli na Portugalskem v mestu Agrave, na českem Animafestu in čez lužo na festivalu Sprockets v Torontu.
Child in time, ki je letos doživel  premiero v tekmovalnem programu Berlinala, je svojo festivalsko pot nadaljeval na naslednjih festivalih:
- Borderline Filmdays, 31.3. – 1.4., Nemčija
- Shadowline Salerno, 19.4. – 24.4., Italija
- Crossing Europe, Linz, 26.4. – 1.5., Avstrija
- Verein LichBlick, Dunaj, 6.5. – 10.5., Avstrija
- 31. mednarodni Seattle FF, 19.5. – 12.6., ZDA
26.7. bo Child in time  premierno prikazan na avstralski celini in sicer na Brisbane IFF.

To poletje bo zelo vroče za naše celovečerne filme. Novi film Igorja Šterka Tuning bo doživel svetovno premiero v uradnem tekmovalnem na filmskem festivalu v Karlovih Varih, kjer bosta med 1.7. in 9.7. prikazani tudi uspešnici Ruševine (tekmovalna sekcija vzhodno od zahoda) in Predmestje (prvi slovenski film v sekciji filmov, ki jih izberejo kritiki prestižnega Varietyja).
Film Delo osvobaja Damjana Kozoleta je povabljen  na Festival v Locarnlo, ki je vsako leto na sporedu na začetku avgusta. Film bodo predvajali v sekciji avtorji prihodnosti, v kateri je pred dvema letoma bil prikazan film Slepa pega).
Ruševine in Predmestje sta povabljena tudi na festival v Kobenhaven, ki bo konec avgustu. Predmestje se ravnokar mudi na Madžarskem, na 1. filmske festivalu Alba Regia, v drugi polovici junija pa bo na slovaškem na festivalu ArtFilm. Ruševine pa bodo iz Karlovih Varov potovale v hrvaški Motovun, avgusta pa še v Sarajevo.
Svojo festivalsko kariero pa še vedno kujeta Kajmak in marmelada in Pod njenim oknom. Kajmak in marmelada je bil aprila in maja na Dunaju in v Bruslju na festivalih EU, ravnokar pa ga gledajo na mednarodnem filmskem festivalu v Napoliju.  Pod njenim oknom je bil aprila gost Frankfurskega filmskega festival GoEast, do 12. junija pa bo, tako kot Child in time v Seattlu.