Največji slovenski uspeh v Karlovih Varih

06. junij 2005
Od 1.do 9. julija bo v Karlovih Varih potekal štirideseti mednarodni filmski festival.

Igor Šterk je bil prvi slovenski režiser, ki se je s svojim drugim filmom Ljubljana (2002) uvrstil v tekmovalni program festivala v Rotterdamu. Z Ljubljano je leta 2002 gostoval tudi v Karlovih Varih, v sekciji neodvisnih. Tistega leta se je slovenski film na tem festivalu predstavljal s kar tremi filmi: Ljubljano v forumu neodvisnih, Kruhom in mlekom Jana Cvitkoviča v sekciji horizonti, ki predstavlja zmagovalce na velikih festivalih in Varuhom meje Maje Weiss v sekciji vzhodno od zahoda, v kateri so filmi iz srednje in vzhodne Evrope. To je bila največja predstavitev našega filma v Karlovih Varih. Letos pa je ta uspeh presežen, saj bomo imeli Šterkov tretji film v tekmovalnem programu, ob tem pa še dva filma v drugih sekcijah. Film Predmestje Vinka Möderndorferja je prvi slovenski film v sekciji po izboru kritikov Varietyja, Ruševine Janeza Burgerja pa v sekciji vzhodno od zahoda, ki ji bo letos prvič predsedovala petčlanska uradna žirija.

Prvič smo se v tekmovalni program karlovarskega festivala uvrstili leta 1999 s filmom V leru Janeza Burgerja.

Igor Šterk se bo v Karlovih Varih lahko potegoval za glavni nagrado kristalni globus in 20.0000 ameriških dolarjev in še za štiri uradnde nagrade.

O kvaliteti filmov, uvrščenih v tekmovalni program pa govori tudi dejstvo, da je pred dvemi leti nemški film Nikjer v Afriki, ki je na festivalu doživel svetovno premiero, kasneje prejel oskarja za najboljši tuji film.