Celovečerni film »Delo osvobaja« povabljen na mednarodni filmski festival v Locarnu

31. maj 2005
Celovečerni film »Delo osvobaja« režiserja Damjana Kozoleta je povabljen v Uradni program 58. mednarodnega filmskega festivala v Locarnu, ki bo potekal med 3. in 13. avgustom 2005.

Nizkoproračunski celovečerni film »Delo osvobaja«, ki je nastal v produkciji Emotionfilma in TV Slovenija, je bil najprej mišljen le za televizijsko predvajanje, povabilo filmskega festivala v Locarnu pa mu je odprlo mednarodno pot. Film je že dobil tudi uradno povabilo na sarajevski festival, kjer bo konec avgusta letos prikazan v tekmovalnem programu, še pred tem pa bo odprl ameriško retrospektivo filmov Damjana Kozoleta v American Film Institutu v Washingtonu.

V filmu »Delo osvobaja« so glavne vloge odigrali Peter Musevski, Nataša Barbara Gračner, Lara Djurica, Manca Dorrer, Marijana Brecelj, Marjuta Slamič, Jernej Kuntner, Andrej Nahtigal, Primož Petkovšek, Lotos Šparovec, Demeter Bitenc, Uroš Furst in Alida Bevk.

Avtorsko ekipo so sestavljali režiser in scenarist Damjan Kozole, direktor fotografije Aleš Belak, skladatelj Igor Leonardi, montažer Jure Moškon, oblikovalca zvoka Damijan Kunej in Marjan Cimperman, scenografinja Urša Loboda, kostumograf Emil Cerar, kreatorka maske Mojca Gorogranc, direktor filma Andrej Štritof in producent Danijel Hočevar.

Film je nastal v koprodukciji med Emotionfilmom in kulturno – umetniškim programom RTV Slovenija, urednik Igranega programa je Andrej Vajevec, odgovorni urednik KUP pa Jani Virk. Film je bil sofinanciran s pomočjo sredstev avdiovizualnega sklada Ministrstva za kulturo republike Slovenije.