Filmski sklad in LIFFe skupaj v Cannesu

05. maj 2005
Letos se bosta na filmski tržnici v Cannesu (11.-21. maj) prvič skupaj predstavila Filmski sklad R Slovenije-js in 16. Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe.

46. tradicionalna filmska tržnica v Cannesu, ki pomeni poslovni del najpomembnejšega filmskega festivala, je tudi letos zabeležila večje število novih udeležencev.

Države, ki se bodo letos prvič predstavile na tržnici, so Jordanija, Kazahstan, Makedonija, Vietnam, Senegal in Nigerija. Prav tako se je povečalo število udeleženih podjetij, saj bo letos kar 40 novih podjetij prvič nastopilo v Palaisu.

Tržnica postaja vedno bolj pomembna za finančni kot tudi za umetniški razvoj filmov. Èe so nekoč filmi bili zanimivi izključno kot končni izdelek, pa danes postajajo tudi za kupce in investitorje vedno bolj zanimivi že v fazi scenarija in razvoja projektov. 1350 kupcev (lani ji je bilo 1223) bo lahko izbiralo med 2860 naslovi filmov, ki bodo letos predstavljeni na filmski tržnici (100 več kot lani).

Filmski sklad se bo v Cannesu predstavil že drugo leto. Na tržnici bodo predstavljeni 3 novi slovenski filmi oz. koprodukcije. Novi film Jana Cvitkoviča, črna komedija Odgrobadogroba, novi film Igorja Šterka z naslovom Tuning in slovensko-bosansko-francosko-italijanska koprodukcija Dobro uglašeni mrtveci v režiji Benjamina Filipoviæa. Poleg filmskih projekcij najnovejših slovenskih filmov bo na tržnici potekal tudi projekt European Film Promotion z naslovom Na vrsti so producenti (Producers on the move). Filmski sklad je postal član EFP letos, prvi uspešen skupni projekt se je že zgodil v Berlinu, kjer je EFP promovirala nove igralske talente. Slovenijo je zastopala Aleksandra Balmazoviæ, v Cannesu pa EFP daje možnost predstavitvi mladim, vendar pa že tudi uspešnim producentom, ki potrebujejo možnosti za navezavo poslovnih stikov in predstavitve novih filmskih projektov izbrani strokovni javnosti. Slovensko producentsko znanje bo v Cannesu predstavljala Ida Weiss, ki ima za sabo kratke filme kot sta Adrian in Child in Time ter celovečerni film Varuh meje.

Filmski sklad se za pomoč pri predstavitvi na filmskem sejmu v Cannesu prijazno zahvaljuje Renault Nissan Slovenija, Goriškim Brdom in podjetju Vipava 1894.