Film »Ruševine« nagrajen na 6. filmskem festivalu v Lecceju

13. april 2005
Pravkar končani 6. filmski festival v Lecceju (Italija), ki je potekal med 6. in 12. aprilom, posvečen evropskemu filmu, je nagradil tudi celovečerni film »Ruševine« režiserja Janeza Burgerja!

Mednarodna festivalska žirija, ki ji je predsedoval italijanski režiser (ki je snemal tudi v Sloveniji – posnel je film Velika modra cesta) Gillo Pontecorvo, v 90-tih tudi direktor beneškega filmskega festivala, mu je podelila posebno nagrado žirije Reale Mutua Assicurazioni.

Festivalska žirija je glavno nagrado – zlato oljko (skupaj s 5.000 EUR) podelila ruskemu filmu Moj polbrat Frankenstein režiserja Valerija Todorovskega. Film je prejel tudi nagrado za najboljši scenarij.

Nemški film Fallen režiserja Freda Kelemena je prejel nagrado za najboljšo fotografijo in nagrado žirije Fipresci (mednarodno združenje filmskih kritikov).

Po številnih nagradah, ki jih je film »Ruševine« prejel na Festivalu slovenskega filma v Ljubljani novembra lani, je to prvo mednarodno priznanje za ta film. Mednarodno premiero je film doživel na mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu januarja letos.