100 let slovenskega filma

06. april 2005
Aktivnosti Filmskega sklada ob 100 letih slovenskega filma

Začetek praznovanja ob sto letih slovenskega filma je bil 18. februar 2005, ko se je v Kinodvoru zavrtel dokumentarni film Rudi Omota: prezrto poglavje slovenske kinematografije (2004) režiserja Dražena Štaderja. Rudi Omota je s svojimi raziskavami na področju zvoka pomembno prispeval k razvoju zapisovanja tona pri filmu in je kot eden izmed zadnjih živečih veteranov slovenskega filma prava osebnost za otvoritev praznovanj ob pomembnem jubileju.

Ob sto letih slovenskega filma in praznovanju nastanka naših prvih gibljivih slik, ki jih je posnel pionir Karol Grossmann v Ljutomeru, so filmski kritiki različnih generacij izbrali Ples v dežju (1961) Boštjana Hladnika za najboljši film.

S tem si je Ples v dežju izboril tudi prvo mesto v DVD izdaji po izvorni zamisli Filmskega sklada RS, ki bo obeležila pomembno obletnico. Ples v dežju je prvi slovenski film, ki ima popravke slike in zvoka na video nosilcu, kar je omililo znake časa na filmski kopiji in film približalo zahtevam “brezmadežnosti”, ki je ob multimedialnosti še ena karakteristika DVD nosilca.

Za izdajo na DVD-ju je bila izbrana avtorska verzija filma, ki je bila predvajana le nekajkrat, saj za to kopijo ne obstaja filmski negativ in je zato prava rariteta. Posebej za to izdajo je bil posnet pogovor z Boštjanom Hladnikom. Režiser je tudi sodeloval pri izbiri ostalih materialov: filmskih napovednikih, odlomkih iz Enfant Terrible (1993), dokumentarnem portretu Boštjana Hladnika v režiji Damjana Kozoleta, odlomkih iz oddaje Povečava (1991) v režiji Francija Slaka in odlomkih iz dokumentarnega potreta o igralcu Miha Balohu (1998) v režiji Slavka Hrena.

Film si gledalci lahko ogledajo s podnapisi v šestih jezikih, ob njih pa lahko izberejo tudi slovenske podnapise.

Svečana projekcija avtorske verzije filma bo 7. aprila v Kinodvoru, od 11. aprila pa bo v trgovinah na voljo tudi DVD.

V tem letu bosta v zbirki izšla še Cvetje v jeseni Matjaža Klopčiča in Splav meduze Karpa Godine, ki sta se uvrstila med deset najboljših filmov.

V poletnih mesecih bo po slovenskih mestih potoval potujoči kino, ki ga bodo delno podprle tudi občine. Filmski sklad je občinam predlagal deset najboljših filmov, vendar je lahko program tudi drugačen in izhaja iz afinitet posameznih krajev.

Najboljši filmi:

  • Ples v dežju (Boštjan Hladnik)
  • Na papirnatih avionih (Matjaž Klopčič)
  • Splav meduze (Karpo Godina)
  • Tistega lepega dne (France Štiglic)
  • Kruh in mleko (Jan Cvitkovič)
  • Vesna (František Èap)
  • Nasvidenje v naslednji vojni (Živojin Pavloviæ)
  • Rdeče klasje (Živojin Pavloviæ)
  • Cvetje v jeseni (Matjaž Klopčič)
  • Rdeči boogie (Karpo Godina)

Filmski sklad R Slovenije – javni sklad, Slovenska kinoteka in Arhiv R Slovenije so organizatorji prireditev ob sto letih slovenskega filma. Ob glavni obletnici poteka tudi manjša, vendar za Filmski sklad in celotno fimsko produkcijo zadnjih let, kljub vsemu pomembna obletnica – desetletnica Filmskega sklada R Slovenije.

Slovenska kinoteka in Arhiv R Slovenije sta partnerja pri pripravi kongresa FIAF (mednarodno združenje filmskih arhivov in kinotek), Filmski sklad pa je povezovalni člen med organizatorji in ostalimi filmskimi inštitucijami v slovenskem prostoru.