Zimska odisejada slovenskih filmov

30. marec 2005
Prva četrtina leta je minila v znamenju dveh velikih filmskih festivalih, Rotterdama in Berlina, kjer smo zopet nase opozorili tudi Slovenci.

Dobili smo kar 5 nagrad:

  • nagrado za najboljšo žensko vlogo Poloni Juh v filmu Pod njenim oknom v Moskvi
  • posebna nagrada žirije za film Predmestje na festivalu v francoskem Annonayu
  • in 3 nagrade za koprodukcijo Sivi kamion rdeče barve (2 v Trstu in 1 v Sofiji)

Kam so potovali naši filmi?


Bizgeci:Èešnje so pravkar prišli nazaj iz dolgega potovanja po Italiji (Gli anni in tasca, Bolonja), Belgiji (24. Anima festival) in ZDA (BAMKids festival).

Child in time, novi kratki film Maje Weiss se je premierno predstavil v tekmovalnem programu kratkih filmov na 55. Berlinalu in tako začel svojo festivalsko pot.

Ruševine so imele mednarodno premiero na prestižnem mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu, v sekciji Cinema of the world: Time and Tide, med kratkimi filmi pa je bil izbran Cvitkovičev Srce je kos mesa. Mednarodna premiera filma v Rotterdamu je omogočila zelo dobro kritiko o filmu v Varietyju. V tem trenutku pa se Ruševine pripravljajo za pot v italijanski Lecce in v ameriški Minneapolis.

Predmestje je skupaj s kratkim filmom Srce je kos mesa v januarju obiskal filmski festival v Trstu in mednarodni filmski festival Possible v španski Barceloni.

Februarja je Predmestje po nagradi v francoskem Annonayu in predvajanju na Berlinski tržnici, na povabilo Art Instituta Chicago, odpotoval s Šelestenjem na festival EU v Chicago.

V marcu pa je bil povabljen v tekmovalni program 9. mednarodnega filmskega festivala v Sofijo, kjer je bil v dobri družbi z našim koprodukcijskim filmom Sivi kamion rdeče barve.

V Sofiji se je v sekciji Balkan Films Showcase predstavil tudi Pod njenim oknom, ki pa je v prvih treh mesecih prepotoval kar polovico sveta. V januarju je bil povabljen v tekmovalni program mednarodnega filmskega festivala Pune v Indiji, takoj nato v ameriški Palm Springs in nenazdanje še v Prago na festival EU. Konec januarja je v Švico potoval skupaj z Atorzijo ter Kajmakom in marmelado na mednarodni filmski festival Solothurner. Ko se je marca Pod njenim oknom vrnil iz Beograjskega festivala, so ga že pričakovali v ZDA na mednarodnem festivalu v Clevelandu. Iz severne Amerike ga je pot ponesla proti jugu v Argentino na 20. festival Mar del Plata, kamor je šel tudi režiser Metod Pevec. Zadnja pot v marcu pa je film vodila na pot k nagradi in sicer v Moskvo na festival »Obraz ljubezni«, kjer je Polona Juh prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.

Kajmak in marmelada je poleg na že omenjeni festival v Švici, skupaj z Rezervnimi deli potoval še v nemški Heidelberg na t.i. »Mediterranean film Day«, ki ga mesto Heidelberg organizira skupaj z »Mediterranean film Festival« iz Montpellierja. Trenutno Kajmak in marmelada zastopa slovenske barve na najbolj znanem maroškem filmskem festivalu v Tetouanu.

Na planincah še vedno uspešno nabira festivalsko kilometrino. Iz 28. mednarodnega filmskega festivala v Göteborgu na Švedskem se je odpravil čez lužo v ZDA in sicer v Kalifornijo na mednarodni filmski festival Tiburon in v Washington na festival Spokane.