Slovenski filmi na Berlinalu 2005

03. februar 2005
Slovenske uvrstitve na Berlinalu v zadnjem desetletju:

-leta 2003 je kratki film  Atorzija prejel zlatega medveda
-leta 2003 je bil celovečerni film Rezervni deli  prvi slovenski film po osamosvojitvi, ki se je uvrstil v tekmovalni program Berlinala.
Letos pa je kratki film Child in time Maje Weiss drugi slovenski kratki film po Atorziji, ki se je uvrstil v tekmovalni program in po Varuhu meje druga uvrstitev Maje Weiss na berlinski festival.
2.Èlanstvo v EFP (European  Film Promotion),
Z letom 2005 je Slovenija postala 23.članica EFP (European  Film Promotion), ki od leta 1997 skrbi za promocijo in uveljavitev evropskega filma. Èlan EFP je Filmski sklad RS, ki je Aleksandro Balmazoviæ predlagal za prvo slovensko igralko v projektu Shooting Stars, ki bo letos potekal že osmo leto. Od 11.-13. februarja se bo 21 obetavnih evropskih igralcev in igralk že osmič predstavilo v Berlinu.
Več na: www.efp-online.com

3.Berlinska koprodukcijska tržnica
Berlinski festival pa ni samo eno izmed najbolj pomembnih prizorišč za ogledovanje filmov, ampak postaja vedno bolj pomemben tudi za dogovore o filmih, ki se šele pripravljajo.13.in 14.februarja bo potekala druga berlinska koprodukcijska tržnica, na kateri bo predstavljenih 30 projektov iz 21 držav. Med projekte se je uvrstil tudi Andrej Košak kot edini avtor iz Slovenije, s filmskim projektom Don't Cry for me Europe. Pomemben podatek: selekcija je potekala med kar 230 prijavljenimi filmskimi projekti! Ekipa berlinske tržnice bo izbranim producentom omogočila razgovore s potencialnimi financerji in koproducenti.
4.Zaključek delavnice Vzhodno od raja
East of Eden je filmska delavnica, ki je namenjen zlasti filmskim ustvarjalcem iz novih držav članic EU in ponuja strokovno usposabljanje na področju razvoja celovečernih filmov za scenariste, režiserje in producentske ekipe. V letu 2004 so  se izbrani projekti izpopolnjevali na Bledu, v Španiji in na Danskem, za zaključek pa so jih od 10.- 13. februarja povabili tudi v Berlin. Slovenski film zastopata kar dva projekta: Instalacija ljubezni Maje Weiss in Tea Hanne A.W. Slak.
5.Tretji Talent Campus
 Talent Campus  se bo odvijal me 12. in 17.februarjem. Letos bodo mladi filmski talenti iz različnih držav s svojimi mentorji preučevali t.im. production design . Na Campus se je uvrstil Petar Pašiæ, scenarist in režiser, ki je leta 2003 posnel kratki film Zadnja želja. Za prijavo je moral poslati enominutni filmski kolaž, ki je izbornike prepričal v njegov talent.
Film Something Memorable, plod enotedenske Mojstrske delavnice, ki jo je v Ljubljani vodil režiser Mike Figgis, je svetovno premiero imel v ljubljanskem Kinodvoru. Mednarodno premiero pa bo imel 17.februarja na Berlinalu, v okviru Talent Campusa.