Mednarodna premiera Ruševin v Rotterdamu

19. januar 2005
Od 26. anuarja do 6. februarja bo v Rotterdamu potekal mednarodni filmski festival, ki že dobrih trideset let gosti najboljše sodobne mojstrovine neodvisnega in eksperimentalnega filma.

Letos se lahko pohvalijo s kar 44 svetovnimi, 32 mednarodnimi in 26 evropskimi premierami celovečernih filmov, večinoma azijske, južnoameriške in evropske produkcije. Za zlatega tigra se bo potegovalo samo 13 filmov.
Med elitni izbor več kot 100 filmov iz vsega sveta sta se uvrstila tudi dva slovenska filma. Ruševine Janeza Burgerja, nesporni zmagovalec 7. festivala slovenskega film, se je uvrstil  v sekcijo Cinema of the World: Time & Tide, v kateri  bo imel mednarodno premiero. Cinema of the world: Time & Tide je ena izmed treh novih sekcij, v katero so se uvrstili filmi, ki odražajo družbeno in politična realnost oz. prikazujejo stanje duha v posamezni državi. Vsebinska zasnova sekcije predstavlja tri pomembna stališča rotterdamskega festivala: spodbujanje mladih in kreativnih ustvarjalcev, zavezanost globalnemu razvoju in avtorski film. V posebnem programu kratkih filmov pa bodo predvajali kratki film Srce je kos mesa Jana Cvitkoviča, za katerega bo to že osmi festival po premieri v Benetkah. Film Ruševine bosta v Rotterdamu zastopala režiser Janez Burger in producent Danijel Hočevar.
Letošnji program rotterdamskega festivala je osredotočen na bližnjevzhodno vprašanje in vprašanje muslimanske identitete. Občinstvo festivala bo imelo čast videti prvi celovečerni iraški film, ki je bil posnet po padcu režima Sadama Huseina. Film Oday-a Rasheeda je iraško-nemška koprodukcija, posneta v ameriški vojaški bazi v Iraku in pripoveduje intimno zgodbo dvomov in strahov mladih ameriških vojakov.