Predmestje in Srce je kos mesa v Trstu

04. januar 2005
Od 20. do 27. januarja bo v Trstu potekala že 16. izdaja filmskega festivala AlpeAdria, ki je ena najpomembnejših predstavitev srednjeevropskega filma v naši bližnji okolici.

 Slovenski film je reden gost tega festivala, v tekmovalnem delu si je  nabral že kar nekaj nagrad, nazadnje v lanskem letu, s posebno omembo žirije Rezervnim delom Damjana Kozoleta. V tekmovalnem delu desetih celovečernih filmov bo na naslednjem festivalu slovenske barve zastopal film Predmestje Vinka Möderndorferja, ki je bil v Italiji premierno prikazan v novi sekciji beneškega festivala. Za glavno nagrado  se bo podobno kot v Montpellierju še enkrat  potegoval  s Sivim kamionom rdeče barve Srdjana Koljeviæa, ki delno zastopa tudi Slovenijo, z bolgarskim filmom Mila z Marsa Sophie Zomitsa, zmagovalca na festivalu v Sarajevu, z Goranom Paskaljeviæem in Snom zimske noči...

V kategoriji dvajsetih kratkih filmov pa bo tekmoval Jan Cvitkovič s kratkim filmom Srce je kose mesa, ki je svojo uspešno pot ravno tako začel v tekmovalnem delu beneškega festivala.

Retrospektiva bo namenjena slovaškemu režiserju Juraju Jakubisku. Novost letošnjega festivala je tekmovalna sekcija, ki bo namenjena dokumentarnim filmom. Ob njej bo prikazanih tudi vseh deset filmov ruskega režiserja Viktorja Kossakovskega, ki slovi kot veliki mojster tega žanra.