Jesen v znamenju nagrad

08. december 2004
Letošnja jesen je bila za slovenske filme na festivalih zelo plodna.

Slovenski filmi so skupaj prejeli kar 10 mednarodnih nagrad:

- 2 nagradi kratki film SRCE JE KOS MESA (Cottbus in Gijon),

- 1 nagrada celovečerni film PREDMESTJE (Montpellier),

- 1 nagrada dokumentarni film PETERKA:LETO ODLOÈITVE (Milano),

- 1 nagrada celovečerni film KAJMAK IN MARMELADA (Siena),

- 1 nagrada kratki film ATORZIJA (Teheran),

- in 4 nagrade koprodukciji SIVI KAMION RDEÈE BARVE (Montpellier, Mannheim).

Kje so se naši filmi potepali v novembru?

Pred kratkim so se iz Irskega Seagate Foyle film festivala vrnili kratki filmi BE, Zadnja želja in Bizgeci. Bizgeci so se poleg tega odvrteli še v Grčiji na mednarodnem filmskem festivalu Olympia, na festivalu CINEMAGIC v Belfastu na Irskem, in na festivalu CINANIMA na Portugalskem.

Srce je kos mesa je poleg uspešnih predstavitev v Gijonu in Cottbusu, hrabro zastopal slovenske barve tudi na Mednarodnem filmskem festivalu v Stockholmu.

Naše animacije so se konec oktobra predstavile na 9.festivalu animacijskega filma v Srbiji in Èrni gori. Tam so bili Bongo, Banka, Sintetični humor, Oblast, Križišče 2, Kako se znebiš mačota, Perkmandeljc in Izdelovalec mask.

Predmestje se je po velikem uspehu v Montpellieru premierno predstavilo v Nemčiji in sicer na filmskem festivalu v Cottbusu.

Pod njenim oknom je novembra prepotoval Evropo od severa do juga, predvajan je bil na štirih mednarodnih filmskih festivalih (Rejkjavik, London, Cardiff, Solun). V tem trenutku pa film gledajo na mednarodnem filmskem festivalu v Bratislavi in v na festivalu Blacknights Film Festival v Talinu,

Varuh meje in Šelestenje sta skupaj potovala v Indijo, kjer sta na Kalkuta Film festivalu doživela indijski premieri v novi sekciji imenovani Forum of New Cinema.

Na planincah je iz českega filmskega festivala za otroke in mladino FILMAK, odpotoval čez lužo na Ottawa Film Festival (Kanada).

Kajmak in Marmelada je v novembru potoval po ZDA, najprej v St.Luis, nato pa v Washington na mednarodni filmski festival, kjer je bil, po podatkih ameriškega filmskega inštituta, najbolj obiskan film na festivalu.